Ο Ντόναλντ Τράμπ χαρακτήρισε σήμερα «μεγάλη επιτυχία» τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία

by Expertnews.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «μεγάλη επιτυχία» τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία, ανακοινώνοντας ότι αργότερα σήμερα θα κάνει δηλώσεις για το θέμα, από τον Λευκό Οίκο.

«Μεγάλη επιτυχία στη σύνορα μεταξύ Τουρκίας-Συρίας. Δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας!» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος στο Twitter.

«Η κατάπαυση του πυρός τηρείται και οι μάχες τερματίστηκαν. Οι Κούρδοι είναι ασφαλείς και συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί μας. Οι κρατούμενοι της (οργάνωσης) Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται σε ασφαλή μέρη» συμπλήρωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα κάνει δηλώσεις αργότερα σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Η Δαμασκός θα εγκαταστήσει 15 συνοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία

Η Συρία θα εγκαταστήσει 15 συνοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται στο πλαίσιο του μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης στο οποίο κατέληξαν χθες κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται εκτός της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή ειρήνης», όπως φαίνεται στον χάρτη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα πέντε φυλάκια των συνοριοφυλάκων της Συρίας θα εγκατασταθούν δυτικά της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση , στην περιοχή του Κομπάνι.

Ανατολικά της ζώνης επιχειρήσεων, η Συρία θα εγκαταστήσει δέκα φυλάκια που θα φθάνουν έως τα σύνορα με το Ιράκ και συγκεκριμένα στις περιοχές Ντερμπίσια, Καμισλί και Ντερίκ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι θα λάβει “τα απαραίτητα μέτρα” αν οι Κούρδοι παραμείνουν σε περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα παρά τις συμφωνίες του με ΗΠΑ και Ρωσία

Η Τουρκία θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» αν οι δύο συμφωνίες με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα που προβλέπουν την αποχώρηση μιας κουρδικής πολιτοφυλακής από τη βορειοανατολική Συρία δεν τηρηθούν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία δεν τηρηθούν», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» όμως υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα διέκοψε την επιχείρηση αυτή την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία προέβλεπε την αποχώρηση των YPG από βάθος 30 και πλέον χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία σε από μια έκταση 120 χλμ, ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αιν.

Και την Τρίτη, ο Ερντογάν κατέληξε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια άλλη συμφωνία με βάση τους όρους της οποίας η Μόσχα θα διευκολύνει την αποχώρηση των YPG από εναπομείναντα τμήματα στα σύνορα με την Τουρκία ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τα σύνορα με το Ιράκ.

Αν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, «τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα» την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό Τύπο πάνω στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρωσία.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο ‘Θα τις [τις YPG] κάνουμε να φύγουν χωρίς αμφιβολία’ είπε. Δεδομένου ότι έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας», προσέθεσε ο Ερντογάν.

Με βάση τους όρους της ρωσοτουρκικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, Ρώσοι και Σύροι στρατιώτες θα αρχίσουν να περιπολούν σήμερα σε ορισμένους τομείς στα σύνορα.

Πριν από τον Ερντογάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει πως η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και πως η Τουρκία δεν έχει «καμία απολύτως εμπιστοσύνη» στο καθεστώς.

Η Άγκυρα, που υποστηρίζει ανταρτικές οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, φοβάται πως το καθεστώς θα επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να παραμείνουν σε ορισμένες ζώνες.

Μετά την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, οι YPG ζήτησαν τη βοήθεια του καθεστώτος το οποίο ανέπτυξε στρατεύματα σε πολλές πόλεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία «φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος».

NEWS