Το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης δεν είναι μόνο φιλόδοξο, είναι και ρεαλιστικό και κοστολογημένο

by Expertnews.gr

Η παρέμβαση του προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Απόστολου  κ. Τσιτζικώστα :

 «Μια καλή μέρα όπως η σημερινή για την αυτοδιοίκηση, είναι ταυτόχρονα μια καλή μέρα για τη χώρα.

Κάθε φορά που ενώνουμε δυνάμεις, κάθε φορά που οι Περιφέρειες και οι Δήμοι συνεργάζονται γόνιμα και δημιουργικά με την Κεντρική Πολιτεία, τα νέα είναι καλά για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

 Με το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, η ήδη εξαιρετική συνεργασία μας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.

Θέλω εδώ, να το υπογραμμίσω, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, δεν έχουμε βρει απλώς, μια βάση συνεννόησης, έχουμε συναντίληψη για τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων, και στα κοινωνικά και στα αναπτυξιακά ζητήματα του τόπου.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε αυτή την εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό το γεγονός ότι βλέπουμε να τηρούνται οι δεσμεύσεις, ότι το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης δεν είναι μόνο φιλόδοξο, είναι και ρεαλιστικό και κοστολογημένο.

Και πλέον, οι δύο πιο κρίσιμες και άμεσες προτεραιότητες είναι:

Αφενός, με την έναρξη του Προγράμματος, να ενταχθούν όλα τα έργα του Φιλόδημος, όπως ακριβώς τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, γιατί είναι έργα σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Αφετέρου, το Πρόγραμμα να τρέξει γρήγορα με μεγάλες ταχύτητες, ώστε μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ, να αποτελέσουν τους δύο πυλώνες χρηματοδότησης, για την υλοποίηση των έργων.

Κυρίες και κύριοι.

Σε δύο διαδοχικές κρίσεις που βιώσαμε στη χώρα μας, μία ισοπεδωτική οικονομική κρίση, και μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι υπήρξαν πυλώνες σταθερότητας και αποτελεσματικότητας:

Υλοποιήσαμε σημαντικά έργα υποδομών, όπως νέα σχολεία, νέες πτέρυγες σε νοσοκομεία, αντιπλημμυρικά, περιβαλλοντικά, έργα στον αστικό ιστό, στον πολιτισμό, στον τουρισμό.

Τρέξαμε ταχύτατα τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, αξιοποιήσαμε πόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, τις νέες θέσεις εργασίας. 

Λύσαμε θέματα καθημερινότητας, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Ανταποκριθήκαμε στις κρίσιμες προκλήσεις λειτουργώντας ως ανάχωμα για την κοινωνία, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας.

Σταθήκαμε στην πράξη, δίπλα στους ανθρώπους που έδωσαν τη μεγάλη υγειονομική μάχη στην πρώτη γραμμή.

Γίνεται λοιπόν, ολοένα και πιο ξεκάθαρος ο κρίσιμος, ο καταλυτικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης.  Και πλέον, σε όλο τον κόσμο, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μετεξελίσσονται σε ατμομηχανές της ανάπτυξης:

Με πολιτικές που διαμορφώνονται και υλοποιούνται από κάτω προς τα πάνω.

Με σχεδιασμό των έργων και των δράσεων μαζί με τις τοπικές κοινωνίες.

Με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Με προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Με το 30% των δημοσίων δαπανών και το 60% των δημοσίων επενδύσεων, να πραγματοποιούνται ήδη από τις Περιφέρειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή η σύγχρονη πραγματικότητα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι Περιφέρειες, μπορούν να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους, με τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Μια μετάβαση σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης για την Ελλάδα του αύριο.

Ο Αντώνης Τρίτσης ήταν ένας άνθρωπος που εργαζόταν για την κοινωνία.

Οραματιστής, διορατικός, πρωτοπόρος, δεν δίστασε να βγει έξω από στερεότυπα και αγκυλώσεις, τόλμησε να υλοποιήσει βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που ήταν μπροστά από την εποχή του.

Αυτά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη σύγχρονη αυτοδιοίκηση όπως την οραματίζομαι, και όπως οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της χώρας την υπηρετούμε.

Μια αυτοδιοίκηση δίπλα στην κοινωνία, που σε συνεργασία με την κεντρική πολιτεία, δουλεύει σκληρά και μεθοδικά, για να κάνει την καθημερινότητα και τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, για να κάνει τις περιφέρειες, τις πόλεις, τις γειτονιές έξυπνες, σύγχρονες, πράσινες, ανθρώπινες.

Με το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ,αποκτούμε ένα νέο ισχυρό όπλο για να τα καταφέρουμε.

Και θα τα καταφέρουμε.

Όλοι μαζί, ενωμένοι.

Σας ευχαριστώ».


NEWS