Το «Αντώνης Τρίτσης» είναι πυλώνας ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, ποιότητας ζωής

by Expertnews.gr

Η παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο:

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών υλοποιούμε την εντολή του πρωθυπουργού να συμβάλουμε με σχέδιο και δημιουργικότητα, για να αναδειχθεί η αυτοδιοίκηση σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής,  ποιότητας ζωής και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Υλοποιούμε αυτό τον στόχο με σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις σε στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ενωμένοι, χωρίς κανενός είδους διακρίσεις.

Σήμερα ανακοινώνουμε τους στόχους και τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος έργων και δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Αντώνης Τρίτσης», το όνομα αξία του χθες που εμπνέει στο αύριο.

Οι στόχοι αυτού του καινοτόμου και ευέλικτου προγράμματος είναι αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί. Ανταποκρίνονται σε αντίστοιχες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ικανοποιούν το σύνολο των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας αλλά και της ενεργειακής μετάβασης καθώς και του πρόσφατου προγράμματος ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δε στόχοι απολύτως συνυφασμένοι με τους στόχους που προδιαγράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της χώρας.

Οι διασφαλισμένοι πόροι αυτού του προγράμματος είναι τουλάχιστον 2.5 δισεκατομμύρια €.

Προέρχονται από το πρωτόκολλο συνεργασίας που μεθοδικά προετοιμάσαμε και υπογράψαμε στις 19 Μαρτίου, μέσα στην καραντίνα, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό τον πρόεδρο του Ταμείου Δημήτρη Σταμάτη και τον αρμόδιο υφυπουργό οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Επίσης, παράλειψή μου θα ήταν να μην ευχαριστήσω, για την άριστη συνεργασία και επεξεργασία τους Προγράμματος, τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη

Είναι, επίσης, διασφαλισμένη η συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στα projects του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης με 1,5 δις εκατομμύρια ευρώ.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται το σύνολο των 460 έργων που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν είχαν όμως διασφαλισμένους πόρους και κινδύνευαν να χαθούν, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό, μετά τη συμβασιοποίηση, 650 εκατ. ευρώ.

Στην Επιτροπή αξιολόγησης για την ένταξη των νέων έργων στο πρόγραμμα μετέχουν για πρώτη φορά οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Αναβαθμίζουμε εμπράκτως το ρόλο και την ευθύνη της αυτοδιοίκησης.

Στόχος μας είναι τα έργα και οι δράσεις του προγράμματος να φτάσουν και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας, να αφορούν όλες τις περιφέρειες, όλους τους δήμους και όλους τους πολίτες της πατρίδας μας.

Για το σκοπό αυτό νομοθετήσαμε και υλοποιούμε σχέδιο στήριξης των δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας των τεχνικών υπηρεσιών τους.

Οι δήμοι μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ, την ΜΟΔ τους αναπτυξιακούς συνδέσμους και τα δίκτυα, μπορούν να αξιοποιήσουν το μητρώο μηχανικών που ανοίγει η ΕΕΤΑΑ στις 24/6 καθώς και το σύνολο των μηχανισμών υποστήριξης όλων αυτών των φορέων και για να προετοιμάσουν τις κεντρικές μελέτες και για να διασφαλίσουν τον μηχανισμό επίβλεψης των έργων.

Έργα εξαιρετικής σημασίας, η αναγγελία που προ ολίγου έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Νόμου 4412 είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των έργων.

Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Εφαρμογών του υπουργείου Εσωτερικών θα εκδώσει 11 δημόσιες προσκλήσεις προς τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με τους αντίστοιχους άξονες του προγράμματος.

Ο χρόνος συμμετοχής σε αυτές τις προσκλήσεις ξεκινά από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του χρόνου που διανύουμε.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι συνεχής. Θα στηριχτεί στη δίκαιη κατανομή, με κριτήριο τις αναπτυξιακές ανάγκες και τα προβλήματα των περιφερειών και των δήμων, αλλά και τον στόχο να μην υπάρξει ούτε ένας δήμος που να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα.

 Οι συγκεκριμένες προσκλήσεις του προγράμματος είναι οι εξής:

 1. Έργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. €.Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
 2. Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσκληση που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
 3. Η τρίτη πρόσκληση αφορά την σημαντική καινοτομία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ Προϋπολογισμός: 150 εκατομμύρια.
 4. Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220 εκατομμύρια.
 5. Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. €,στους αστικούς δήμους οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Με τα έργα αυτά στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε τις γειτονιές των πόλεών μας και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Εδώ εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και η ειδική δουλειά που έχουμε ξεκινήσει με ειδική φροντίδα του υφυπουργού σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα.
 6. Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτήρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων καθώς προ κρίνουμε η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ, θεωρούμε ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό. Κατ’ αρχήν πρόθεσή μας είναι να συμπεριλάβουμε και δαπάνες που αφορούν απαλλοτριώσεις γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι εξαιρετικά αναγκαίο, ικανοποιώντας ένα σχετικό αίτημα που συζητήσαμε με την ΚΕΔΕ. Σημειώνω ιδιαιτέρως και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο, ότι σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 14 σχολεία για παιδιά ΑμεΑ. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να τα στηρίξουμε με αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα.
 7. Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ. Είμαστε για τον σκοπό αυτό σε στενότατη συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και το υπουργείο Υποδομών καθώς και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επεξεργαζόμαστε ένα ξεχωριστό ειδικό πρόγραμμα έργων της αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
 8. Έξυπνες πόλεις: 130 εκατομμύρια. Μέτρα και συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης –ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην Κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού- Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους Δήμους.
 9. Ανοιχτοί χώροι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο την βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσές μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε για αυτούς τους συμπολίτες μας ίδιες δυνατότητες στη ζωή, στην κίνηση, στην ελευθερία πρόσβασης στις υπέροχες ελληνικές θάλασσες. Προϋπολογισμός 40 εκατ.
 10. Έργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια €με στόχο την διευκόλυνση των αγροτών μας και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και φυσικά την ασφάλεια των μετακινήσεων τους.
 11. Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων €με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

 Τις επόμενες τρεις εβδομάδες το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΕΕΤΑΑ με την συντονισμένη δράση μας θα ενημερώσουμε με ημερίδες, ηλεκτρονική επικοινωνία όλους τους δήμους και τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι πλέον στο χέρι όλων μας το πρόγραμμα αυτό να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και να πετύχει υψηλότατους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων που έχουν διασφαλιστεί.

Αυτός είναι ο δρόμος για να δημιουργηθούν αμέσως χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην κατασκευή των έργων. Αυτή είναι η άμεση δική μας συμβολή στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 Ήδη αυτή τη στιγμή εκτελούνται 77 έργα από αυτά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με συμβάσεις 105 εκατ. ευρώ, έργα που ήδη δημιουργήθηκαν 1.100 θέσεις εργασίας σε αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.

 Ζητώ από όλους να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι κοινή υποχρέωση μας να κάνουμε πράξη, την απαίτηση της κοινωνίας για απόλυτη προάσπιση της νομιμότητας και της διαχείρισης των χρημάτων που προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι κοινή μας δέσμευση να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη και την ενότητα που χτίστηκε όλο αυτό το διάστημα, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, μέσα από τις αποφάσεις, τη δράση του πρωθυπουργού και τηςς κυβέρνησης αλλά και τη συμβολή της αυτοδιοίκησης και όλης της πολιτικής ηγεσίας την περίοδο της καραντίνας.

 Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες που προετοίμασαν σε δύσκολες συνθήκες αυτό το πρόγραμμα.

 Είμαστε μία ομάδα με τον υφυπουργό Εσωτερικών τον Θοδωρή Λιβάνιο με την καθημερινή, εξαιρετική μας συνεργασία, με τον Μακεδόνα υπουργό τον κ. Θόδωρο Καράογλου, τους τρεις Γενικούς Γραμματείς τον κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, την κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη και τον κ. Νάσο Μπαλέρμπα. Σας ευχαριστώ όπως και όλους τους συνεργάτες για την πολύ χρήσιμη και απαραίτητη συμβολή τους.

Να ευχαριστήσω όμως ιδιαιτέρως τον πρωθυπουργό. Χωρίς τη δική του οραματική πολιτική στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση και την ισχυρή και υποστήριξή του, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε πράξη αυτό το πρόγραμμα, ούτε η προετοιμασία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έρχονται».NEWS