Στο επίκεντρο των κομμάτων οι περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές

by Expertnews.gr

Σε αναμονή  είναι τα κόμματα για τον αυριανό, δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.Τα βλέμματα   είναι στραμμένοι σε επτά περιφέρειες όπου δεν κρίθηκε το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, αλλά και σε μια σειρά μεγάλων δήμων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και η Πάτρα.

«Ο ρόλος των Περιφερειών είναι καθοριστικός στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και γι’ αυτό δίνω πολύ μεγάλη σημασία να εκλεγούν άνθρωποι που πιστεύουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους υποψήφιους Περιφερειάρχες υποστηριζόμενους από τη Νέα Δημοκρατία, ενόψει και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Πατούλη, υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, την κ. Ρόδη Κράτσα, υποψήφια Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τη νεότερη γενιά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που δοκιμάζονται για πρώτη για ένα τέτοιο αξίωμα και επικράτησαν όλων των αντιπάλων τους στο πρώτο γύρο: Τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκης και ο υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό.

Με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο συναντήθηκε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε από τον κ. Μέτιο για την πορεία του προεκλογικού αγώνα ενόψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών και του εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ακόμη τηλεφωνική συνομιλία με την υποψήφια περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου. Ο κ. Μητσοτάκης την συνεχάρη για την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών και της εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εκλεγεί εκ νέου περιφερειάρχης για άλλη μία τετραετία.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης καταγράφει ισχυρό προβάδισμα έναντι της Ρένας Δούρου, με τα ποσοστά του πρώτου γύρου να διαμορφώνονται σε 37,63%  έναντι 19,71%..

Μεγάλη μάχη θα δοθεί στην Πελοπόννησο, μεταξύ του  νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη  με ποσοστό 34,09%, και του  Παναγιώτη Νίκα με 33,6%.

Ο  Προεδρος της Ν.Δ. στη χθεσινή εκδήλωση στο Αργος δήλωσε: ”Είμαι εδώ σήμερα για να προλογίσω και για να παρέχω την ανεπιφύλακτη στήριξή μου σε έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω πολύ καλά εδώ και πολλά χρόνια, στον Παναγιώτη Νίκα. Σας ζητώ να τον στηρίξετε, όλες και όλοι, για να είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Σας ζητώ να τον στηρίξετε γιατί είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, ακέραιος που απέδειξε στην Καλαμάτα ότι μπορεί να κάνει έργο προς όφελος όλων των δημοτών του. Και είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο προσβλέπω να συνεργαστώ την επόμενη μέρα, εφόσον με εμπιστευτείτε στις εκλογές που έρχονται στις 7 Ιουλίου.
Δώσαμε, φίλες και φίλοι, από την πρώτη στιγμή πολιτικό χρώμα στην μάχη των Περιφερειών. Δεν το κάναμε μόνο διότι είναι πολύ σημαντικό την Κυριακή το βράδυ να κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα στην πολιτική αλλαγή και να βαφτεί ο χάρτης της Ελλάδας γαλάζιος, για δεύτερη φορά. Το κάναμε και για έναν λόγο παραπάνω: Διότι η επόμενη Κυβέρνηση, που είμαι πια απολύτως πεπεισμένος ότι θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα έρθει να ενώσει όλους τους Έλληνες, θα πρέπει να συνεργαστεί με Περιφερειάρχες, με Δημάρχους, για να μπορέσει να υλοποιήσει το φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο έχει για τη χώρα. Και το δικό μας όραμα για μια Ελλάδα με χαμηλότερους φόρους, με περισσότερες επενδύσεις, με πολλές καλές νέες θέσεις δουλειάς για τα νέα παιδιά, για μια Ελλάδα με περισσότερη ασφάλεια, για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Είναι ένα όραμα το οποίο ο Παναγιώτης Νίκας μπορεί να το υπηρετήσει. Και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι, όπως ήταν ένας εξαιρετικός Δήμαρχος, έτσι θα είναι και ένας εξαιρετικός Περιφερειάρχης”.


Οι προβολείς πέφτουν και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου το νήμα έκοψε πρώτος την προηγούμενη Κυριακή ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νεκτάριος Φαρμάκης με 39,96%. Αυτή την Κυριακή θα αναμετρηθεί με τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που συγκέντρωσε ποσοστό 32,93% και έχει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στη Δυτική Ελλάδα βρέθηκε χθες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εχει η  αναμέτρηση στα Ιόνια νησιά. Εκεί η υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα με 29,5% προηγείται του νυν περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου που πήρε 22,16%.

Στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με 42,65%, ενώ δεύτερος πέρασε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος με 16,98%. Τα φώτα πέφτουν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταχιάος με ποσοστό 22,4% θα αναμετρηθεί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση την προηγούμενη Κυριακή με 14,93%).


Στον Πειραιά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης βγήκε πρώτος στις εκλογές της 26ης Μαΐου με 45,34%, ενώ στον δεύτερο γύρο πέρασε ο Νίκος Βλαχάκος με 27,13%. Όσον αφορά τον Δήμο Πατρέων, προηγείται ο Κώστας Πελετίδης με 40,6% (έχει τη στήριξη του ΚΚΕ), ενώ στον δεύτερο γύρο πέρασε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος με 16,01%.
NEWS