Στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

by Expertnews.gr

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Επιπλέον, θα συζητηθούν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις, ενώ το ΣΕΥ αναμένεται να υιοθετήσει Συμπεράσματα για την Αρκτική, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ και το ρόλο των πολιτικών της αποστολών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας  προς τους Υπουργούς Εξωτερικών τη ΕΕ, με προσκεκλημένους τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο αυτών χωρών και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ευρύτερα.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε δήλωση στην εφημερίδα Real News για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

Η δήλωση:

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της λογικής της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία. Με την Τουρκία οφείλουμε να συζητάμε, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι υπαναχωρούμε στα εθνικά μας δίκαια. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν ήταν χρήσιμη και κρίσιμη. Χρήσιμη γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διερευνήσει απευθείας τις προθέσεις του Προέδρου της Τουρκίας και συγχρόνως να του εξηγήσει με τρόπο σαφή και απόλυτα ειλικρινή   τις ελληνικές θέσεις.

Ήταν επίσης κρίσιμη γιατί ο Κ. Μητσοτάκης  έθεσε στο τραπέζι όλα τα θέματα που προκύπτουν από τις τελευταίες έκνομες τουρκικές ενέργειες. Κατά τη συνάντηση  κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες, αλλά συμφωνήθηκε επίσης η  συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πλέον, εναπόκειται στην τουρκική κυβέρνηση να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει τη θέληση να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής ή αν αντιθέτως θα συνεχίσει με την πρακτική της να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και να αποτελεί παράγοντα αστάθειας και αναταραχής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


NEWS