Σημαντικές συζητήσεις του Νίκου Δένδια στο Ισραήλ

by Expertnews.gr

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ R. Rivlin υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στα Ιεροσόλυμα

 

 

Ο υπουργός εξωτερικών κ.Νικος Δένδιας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ.Netanyahu

 

Για τα οφέλη της τριμερούς συνεργασίας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μιλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του.

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών κ.Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του

 

 

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι «η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή».

«Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους:  Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας είχε επαφές με τον πρόεδρο Ρίβλιν, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Συνάντηση του υπουργού εξωτερικών κ.Νικου Δένδια με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών :

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, έχετε μία σειρά επαφών εδώ στα Ιεροσόλυμα με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Εκτός από τα διμερή ζητήματα έχετε συζητήσει και περιφερειακά. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τις επαφές που έχετε;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ήρθα στο Ισραήλ. Είμαι ευτυχής που είδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Ρίβλιν, θα δω τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, είδα τον ομόλογό μου, Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατζ. Από εκεί και πέρα, καταρχήν, σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας. Επίσης είναι σημαντικές στο τριμερές επίπεδο. Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ, το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε , να γίνει 3 + 1, δηλαδή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ορισμένα θέματα. Αλλά θα παραμένει το τριμερές. Από εκεί και πέρα πρέπει να σας πω ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία η εδώ ενημέρωση για όσα συμβαίνουν  στην Κύπρο.

Αύριο θα συνοδεύσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο. Και νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους:  Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου οι τριμερείς συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη; Και ποια ήταν η αντίδραση την οποία  είχατε και εισπράξατε από το Ισραήλ  σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω καταρχήν ότι αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα  είναι πάντα χρήσιμη ευκαιρία να εξηγεί κάποιος στους Ισραηλινούς φίλους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.

Νίκος Δένδιας :Από την επίσκεψή μου στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem στα Ιεροσόλυμα: «Αλήθεια, η λέξη σημαίνει ‘αυτό που δεν μπορεί ποτέ να λησμονηθεί’. Η άρνηση της Αλήθειας είναι μια μορφή του κακού και η Μνήμη είναι το όπλο μας απέναντί του». Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα.
NEWS