ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΔ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

by Expertnews.gr

Συνέντευξη ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ :Πάρα το γεγονός ότι η κυβέρνηση εισπράττει εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της Οικονομίας, η ΝΔ εξακολουθεί να μιλά για παταγώδη αποτυχία. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Συμμερίζεστε τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για την πιθανότητα επιβολής ενός νέου Μνημονίου στην χώρα μας;
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:Το σενάριο της ανθηρής και ευημερούσας μεταμνημονιακής Ελλάδος που εξύφαινε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει. Και μαζί του κατέρρευσε και η βασική επιχειρηματολογία που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία : ότι για όλα τα οικονομικά δεινά φταίει το μνημόνιο. Και αν ήταν έτσι, τώρα που, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκαμε από το μνημόνιο, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στο 24%, οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που τσακίζουν την μεσαία τάξη, ένα τραπεζικό σύστημα που δεν λειτουργεί, γιατί ακόμα υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι, γιατί η όποια ανάπτυξη είναι ισχνή και αναιμική, γιατί δεν έχουν ανακτηθεί τα εισοδήματα.
Η απάντηση είναι προφανής: γιατί τα μνημόνια δεν ήταν το πρόβλημα αλλά οι διαρθρωτικές δυσκολίες της ελληνικής διοίκησης και οικονομίας, το τεράστιο και αντιπαραγωγικό δημόσιο, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η έλλειψη κτηματολογίου, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανυπαρξία εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού. Αυτά έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, 4 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν διόρθωσε ο,τιδήποτε από αυτά αλλά επιδείνωσε όλους τους δείκτες. Οι ξένοι έχουν κάθε λόγο να τον επαινούν αφού ο κ.Τσίπρας τους έδωσε όλη την δημόσια περιουσία, τους τακτοποίησε στο Σκοπιανό βάζοντας τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, έχει ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους. Αφού ηττήθηκαν το 2015, ως λέει και ο κ.Τσακαλώτος, εν συνεχεία παραδόθηκαν και διαπραγματεύτηκαν ως ηττημένοι. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν διαπραγματεύεσαι ως ηττημένος, όλοι ζούμε τις συνέπειες αυτής της διαπραγμάτευσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετατρέψει την αναμέτρηση των Ευρωεκλογών σε μητέρα των μαχών, εφ όσον δεν έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές. Ποιος είναι αλήθεια ο εκλογικός πήχης του κόμματος σας εν όψει της ευρωκάλπης;
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα με ερωτήματα αν ο λαός μας επιθυμεί να συνεχίσει να διοικεί ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και αν αποδέχεται και στηρίζει την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει δύο πολιτικούς στόχους, ότι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθεί και στις ευρωεκλογές και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να νικήσει στις ευρωεκλογές. Ο κ.Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί σε όλες τις κάλπες. Άρα ειδικά οι περιφερειακές εκλογές αλλά και οι δημοτικές εκλογές στις μεγάλες πόλεις θα στείλουν πολιτικό μήνυμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ :Κυβερνητικοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι το μοντέλο της συμφωνίας των Πρεσπών θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε διαφορές, που βλέπει η Τουρκία με την χώρα μας, την ώρα που ο Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης είχε μιλήσει για την πιθανότητα..ατυχήματος στο Αιγαίο. Ανησυχείτε για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο;
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Επειδή λένε τέτοια πρέπει να φύγουν γρήγορα. Όσο μένουν, μπορεί να δούμε και συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ή κάτι σχετικό. Το γεγονός και μόνο ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να εμμένουν σε μία συμφωνία που είναι τόσο επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και την οποία έχει απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, δείχνει ότι είναι μία Κυβέρνηση αυταρχική, μειωμένης εθνικής ευαισθησίας και επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα. Η Τουρκία αποτελεί πάντοτε έναν παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μία χώρα που μόνιμα χρησιμοποιεί την απειλή χρήσης βίας στο διπλωματικό πεδίο. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο, η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμαστεί ώστε αυτή η απειλή να αποτελέσει «γράμμα κενό περιεχομένου». Αλλά αυτό θέλει άλλη εθνική ηγεσία και άλλα αμυντικό και διπλωματικό προσανατολισμό.
Μέχρι τότε, οι κίνδυνοι θα είναι διαρκώς παρόντες και επικείμενοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοχετεύονται στον τύπο διαρροές περί νέων εξελίξεων στο σκάνδαλο της Novartis. Στον αντίποδα, εσείς, όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι, καταγγέλλετε την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες επ αυτού;
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχει πλήρως εμπεδωθεί ότι οι εξαγγελίες του κ.Παπαγγελόπουλου περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου» στην Ελληνική πολιτική ιστορία έπεσαν στο κενό. Όλοι είδαν την σκευωρία που λέγεται «NOVARTIS». Παραστάσεις κυβερνητικών στον Άρειο Πάγο, παραπομπή δια τυμπανοκρουσιών στην Βουλή, προανακριτικές που ουδέν απεκάλυψαν, εισήγηση περί μη διώξεως, προστατευόμενοι μάρτυρες που αποκαλύφθηκαν και έγιναν κατηγορούμενοι, αλληλοκαταγγελόμενοι Εισαγγελείς με καταγγελίες που διεκπεραιώνονται με την ταχύτητα του φωτός, φήμες, διαδόσεις και ο επισπεύδων κος Πολάκης. Αυτή είναι η NOVARTIS : η μεγαλύτερη σκευωρία κατά  πολιτικών αντιπάλων που έχει στήσει ποτέ Κυβέρνηση στην Ελλάδα. Μαρτυρά το ήθος της Αριστεράς. Με ρωτάτε για πρωτοβουλίες. Είναι σίγουρο ότι ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής διερεύνησης. Και τότε είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια όταν θα διευκρινιστούν οι καταγγελίες Ράϊκου, Αγγελή, Μανιαδάκη και ενδεχομένως άλλων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για το εάν η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κατά μείζονα λόγο δεξιό ή ένα κεντρώο κόμμα. Τι πιστεύετε εσείς; Υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, όσο αυτές, που υπαινίσσεται ο Νίκος Δένδιας σε πρόσφατες δηλώσεις του;  Σας ανησυχούν διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά;
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ : Πρώτο και βασικό αγωνίζομαι για την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και για να λάβει καθαρή εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως επόμενος πρωθυπουργός για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ελευθερίας και υπερασπίσεως της εθνικής ταυτότητας. Όταν το κάνω αυτό, έχω πολιτικό μου αντίπαλο τον κο Τσίπρα και συναγωνιστές μου, όλους, μα όλους, τους νεοδημοκράτες.
Δεύτερο: ζητήματα ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας δεν ανοίγω δύο μήνες προ του εκλογών. Εξάλλου κάθε χρόνο η Νέα Δημοκρατία έχει συνέδριο. Μπορώ να τοποθετηθώ εκεί.
Τρίτον: Ό,τι έχω να πω, το λέω στα όργανα του κόμματος.
Τέταρτον: Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα και είναι επίσης προφανές ότι εγώ δεν είμαι κεντρώος. Είναι τελείως προφανές ότι μας ενώνει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και επίσης είναι προφανές ότι ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του τρόπο εκφράσεως. Προσωπικά, όλα αυτά μου φαίνονται αυτονόητα, ανήκουν στην βασική πολιτική εκπαίδευση. Είμαι βέβαιος ότι όλοι είμαστε ικανοί να συζητάμε πολύ πιο σύνθετα και απαιτητικά ζητήματα.
Πέμπτον: Οι δεξιοί ψηφοφόροι έχουν μία μεγάλη πολιτική προτεραιότητα: την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχουν ως προγραμματική προτεραιότητα την απελευθέρωση της οικονομίας, την μείωση της φορολογίας, την επιβολή του νόμου και της τάξης, την ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης. Και μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί αυτούς τους στόχους. Άρα δεν με ανησυχούν διαρροές, γιατί οι δεξιοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

*Συνέντευξη του βουλευτή Αττικής και τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη στο ”Έθνος της Κυριακής”.

NEWS