Πρόδρομος Προδρόμου : Να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» στο Κυπριακό

by Expertnews.gr

Ο προεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας   Νίκος Αναστασιάδης θα προχωρήσει «με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και προθυμία ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» στο Κυπριακό, δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Ερωτηθείς μετά το μνημόσυνο του ήρωα Γιώργου Κάρυου, στον Αστρομερίτη, τι αναμένει η κυβέρνηση από τη συνάντηση με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Νοεμβρίου ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε: «Υπάρχει η ημερομηνία, θα γίνει η συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και πρόθυμος και διαθέτει την πολιτική βούληση, ελπίζουμε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση, τη λογική των προκλήσεων, τις πολιτικές κανονιοφόρων και ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα και με την πρωτοβουλία του γ.γ. που προσπαθεί να προετοιμάσει την επανέναρξη».

Είπε επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει πάμπολλες φορές επαναβεβαιώσει ότι η Λευκωσία επιζητεί μια λύση στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Η.Ε. αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες και τη διάσταση της ασφάλειας της Κύπρου που για πρώτη φορά τόσο καθαρά υπογραμμίστηκε στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη στάση που τηρεί μέχρι τώρα, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό μένει να το διαπιστώσουμε και ενδεχομένως να το διαπιστώσουν τα Η.Ε., στο εναπομένον διάστημα».

«Από την πλευρά μας αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρόεδρος θα προχωρήσει στις 25 Νοεμβρίου με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και προθυμία ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από την τουρκική πλευρά και κυρίως από την Τουρκία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς τι αναμένεται να γίνει μετά τις 25 Νοεμβρίου και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Προδρόμου απάντησε πως δεν θα πρέπει να προτρέχουμε, σημειώνοντας ότι τώρα έχουμε μπροστά μας τη συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου, κάτι που «ο Πρόεδρος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιδιώξει».

Πρόσθεσε ότι «ευτυχώς η πρωτοβουλία του γ.γ. είναι σε εξέλιξη ακόμα και προσβλέπουμε ότι αναλόγως θα προχωρήσει μετά ο κ. Γκουτέρες».

Πηγή: ΚΥΠΕNEWS