Παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη

by Expertnews.gr

Γην παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη -ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται για δεύτερη φορά- αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

H Βουλή των Αντιπροσώπων συνεκλήθη για να συζητήσει το άρθρο παραπομπής του Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που οδήγησε τους οπαδούς του στο μνημείο της Δημοκρατίας και αποφάσισε την παραπομπή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε  η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.


Συνολικά 232 βουλευτές (222 Δημοκρατικοί και 10 Ρεπουμπλικάνοι) ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του κ. Τραμπ, ενώ 197 καταψήφισαν.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε πάντως νωρίτερα τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως τη Γερουσία για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη.

Στην περίπτωση που ο κ. Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

NEWS