Οξυγόνο για τη χώρα, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού απόψε στη ΔΕΘ

by Expertnews.gr

Στο οικονομικό πακέτο «αξιοπιστίας» και όχι παροχολογίας αναμένεται να αναφερθεί απόψε , ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  από το βήμα της ΔΕΘ στα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός, θα μιλήσει για το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, στη στήριξη νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση φόρων, καθώς και την εμπέδωση της ασφάλειας σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πρώτο δίμηνο της κυβέρνησής του, στη θετική ανταπόκριση των εταίρων και των αγορών που αποτυπώνονται στα ιστορικά χαμηλά που καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, την πλήρη άρση των capital controls αλλά και στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τελικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πεδίο της φορολογίας ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ανακοινώνοντας φοροελαφρύνσεις για όλους: Νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγορά ακινήτων.

Για τα νοικοκυριά ο κ. Μητσοτάκης αφού επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης για διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα θα παρουσιάσει το πακέτο των ελαφρύνσεων που θα ξεδιπλώνεται στην τετραετία και περιλαμβάνει:

  • Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
  • Σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45%.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Διατήρηση του επιδόματος της «13ης σύνταξης».
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Για τις επιχειρήσεις ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% για τα κέρδη του 2020 καθώς και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10%. Ως αντιστάθμισμα θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να σεβαστούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την εργατική νομοθεσία.NEWS