Ενδείξεις επικείμενης στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν, έρχονται τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας.
Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση δείχνει πιθανή, με τον έναν να αναφέρει ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, ενώ ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο Τραμπ φαίνεται να έχει λάβει την απόφαση να επέμβει, αν και το εύρος και ο χρόνος της επέμβασης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 3.428 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης της εξουσίας, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), η οποία έκανε επίσης λόγο για περισσότερες από 10.000 συλλήψεις.
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των θυμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό εξηγείται από τις «νέες πληροφορίες που έχουν ληφθεί από πηγές στους κόλπους των ιρανικών υπουργείων Υγείας και Παιδείας», διευκρινίζει αυτή η οργάνωση που εδρεύει στη Νορβηγία.
«Αυτός ο αριθμός είναι ένα απόλυτο ελάχιστο», προειδοποιεί η ΜΚΟ, επισημαίνοντας πως έχει λάβει «νέες αναφορές και μαρτυρίες που δείχνουν ακόμα περισσότερο το εύρος της βίας».
Βρετανία: Απομακρύνει μέρος του προσωπικού της από την αεροπορική βάση του Κατάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Τhe i Paper
Η Βρετανία απομακρύνει μέρος του προσωπικού της από την αεροπορική βάση του Κατάρ ενόψει πιθανών αεροπορικών επιδρομών από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ιράν, γράφει σήμερα η εφημερίδα Τhe i Paper, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες κινήσεις των ΗΠΑ σε βάσεις τους στη Μέση Ανατολή.
Το υπουργείο Άμυνας δεν προέβη άμεσα σε σχολιασμό της είδησης .
Επίσης, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ενισχύουν την ετοιμότητα σε όλα τα αμυντικά συστήματα. Η Efi Defrin, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι ο Αρχηγός του Επιτελείου διεξάγει τακτικές αξιολογήσεις της κατάστασης και ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είναι πλήρως προετοιμασμένες για οποιαδήποτε εξέλιξη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αμυντική πολιτική σε αυτό το στάδιο. Το κοινό καλείται να βασίζεται μόνο σε επίσημες δηλώσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και να αποφεύγει τη διάδοση φημών. Ο IDF αναφέρει ότι θα παρέχει ενημερώσεις εάν αλλάξει κάτι.
