Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύσσει χιλιάδες επιπλέον πεζοναύτες και ναύτες στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν σήμερα Παρασκευή (20/03) στο Ρόιτερς τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η ανάπτυξη του USS Boxer, στο οποίο επιβαίνει η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU), και του πολεμικού πλοίου που το συνοδεύει έρχεται καθώς το Ρόιτερς μετέδωσε πως η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την ανάπτυξη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών προκειμένου να ενισχύσουν την επιχείρησή της στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Πέμπτη (19/03) πως δεν τοποθετεί στρατιώτες «οπουδήποτε» αλλά ότι, αν το κάνει, δεν θα το πει στους δημοσιογράφους.
Οι πηγές, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν είπαν ποιος θα είναι ο ρόλος των επιπρόσθετων στρατευμάτων.
Όμως ένας από τους αξιωματούχους είπε πως τα στρατεύματα αναχωρούν από τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή τους.
Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν απάντησαν προσώρας σε αίτημα για σχόλια.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν πραγματοποιήσει λεπτομερείς προετοιμασίες για την ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράν, δήλωσαν στο CBS News πολλαπλές πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.
Ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές έχουν υποβάλει συγκεκριμένα αιτήματα με σκοπό την προετοιμασία για μια τέτοια επιλογή, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ σταθμίζει τις κινήσεις του στη σύγκρουση με το Ιράν, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα τοποθετήσει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, ανέφεραν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν δημοσίως. Παραμένει ασαφές υπό ποιες συνθήκες θα ενέκρινε τη χρήση στρατευμάτων στο έδαφος.
«Όχι, δεν στέλνω στρατεύματα πουθενά», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για τις χερσαίες δυνάμεις, αλλά πρόσθεσε γρήγορα: «Αν το έκανα, σίγουρα δεν θα σας το έλεγα».
Αξιωματούχοι της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) παρέπεμψαν τις ερωτήσεις του CBS News στον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο.
Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Karoline Leavitt, ανέφερε σε δήλωσή της: «Είναι δουλειά του Πενταγώνου να κάνει προετοιμασίες προκειμένου να δώσει στον Αρχιστράτηγο το μέγιστο εύρος επιλογών· αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος έχει λάβει απόφαση και, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο χθες, δεν σχεδιάζει να στείλει χερσαία στρατεύματα πουθενά αυτή τη στιγμή».
Ο στρατός έχει επίσης πραγματοποιήσει συναντήσεις για να προετοιμαστεί σχετικά με τον χειρισμό της πιθανής κράτησης Ιρανών στρατιωτών και παραστρατιωτικών πρακτόρων, εάν ο πρόεδρος αποφασίσει να στείλει αμερικανικές δυνάμεις στο πεδίο – συμπεριλαμβανομένου του πού θα μεταφερθούν οι Ιρανοί, ανέφεραν δύο πηγές.
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να αναπτύξουν στοιχεία της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη Δύναμη Παγκόσμιας Απόκρισης του Στρατού Ξηράς (Global Response Force) και την Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit) του Σώματος των Πεζοναυτών.
Χιλιάδες Πεζοναύτες μετακινούνται τώρα προς τη Μέση Ανατολή. Τρία πολεμικά πλοία και περίπου 2.200 Πεζοναύτες από μια εκστρατευτική μονάδα αναχώρησαν από την Καλιφόρνια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια μονάδα Πεζοναυτών που αποστέλλεται από την έναρξη του πολέμου και μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να φτάσει στη θέση της. Η πρώτη στάλθηκε από τον Ειρηνικό και βρίσκεται ακόμη καθ’ οδόν προς την περιοχή.
Οι κινήσεις αυτές υπογραμμίζουν την προσπάθεια του Πενταγώνου να διευρύνει τις στρατιωτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στον πρόεδρο, ακόμη και αν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αρνούνται δημοσίως να συζητήσουν τα πιθανά επόμενα βήματα.
Πηγές:CBS News / ΑΠΕ – ΜΠΕ
