Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ

by Expertnews.gr

Τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την έκβαση του Brexit παρουσιάζει το Βloomberg, για να τις συνοδεύσει με ένα άκρως αιχμηρό σχόλιο για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα το 2015. «Ο ειδικός στην ανατροπή δημοψηφισμάτων, πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να σταματήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του χθες στις Βρυξέλλες πως εάν η βρετανική Βουλή δεν εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες τότε θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις eυρωεκλογές και «αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα για τους Brexiteers και ίσως και η αρχή του τέλους για το Brexit».
Το Bloomberg που επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση του κειμένου της παρέμβασης του κ. Τσίπρα, αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε. να σκεφτούν εάν θα στήριζαν μία τέτοια πιθανότητα.
«Ο Τσίπρας γνωρίζει ένα-δύο πράγματα για ακυρώσεις αποτελεσμάτων από δημοψηφίσματα» σχολιάζει το BBG και θυμίζει ότι το 2015 απέσπασε το «όχι» των πολιτών, που ο ίδιος είχε ζητήσει, για να αλλάξει στη συνέχεια ρότα και να καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
H μεγάλη διαφορά στις περιπτώσεις Ελλάδας και Βρετανίας, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης στη συμφωνία με την Ε.Ε. Από την άλλη, ένα κοινό στοιχείο είναι πως και στις δύο χώρες υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της Ένωσης και ο Αλ. Τσίπρας είπε στους ηγέτες της Ε.Ε. «πως δεν μπορούν να αγνοήσουν τους 6 εκατ. ψηφοφόρους που υπέγραψαν αίτηση για ανάκληση του Brexit».
«Η ειρωνεία είναι ότι οι υποστηρικτές της Ε.Ε. στην περίπτωση της Ελλάδας αντιμετωπίζονταν με χλευαστικούς χαρακτηρισμούς το 2015», καταλήγει το Bloomberg.
NEWS