ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT

by Expertnews.gr

Η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν επέμεινε σήμερα στην ανάγκη να «γίνει σεβαστό» το δημοψήφισμα για το Brexit ώστε να αποφευχθεί ένα νέο ρήγμα στη δημοκρατία.
«Η απαίτησή μας, είναι να γίνει σεβαστή η ψήφος. Όταν κάνουμε εκλογές, είναι για να γίνει σεβαστή η ψήφος», δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter η νέα υφυπουργός, η οποια διορίσθηκε στις 31 Μαρτίου.
Το αντίθετο θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνο», πρόσθεσε έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, που ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα ενίσχυση των λαϊκιστών και των ευροφοβικών.
Η ντε Μονσαλέν υπενθύμισε σχετικά την «αμφισβήτηση της ψήφου» των Γάλλων το 2005 για το σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος.
«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι Γάλλοι ψήφισαν δημοκρατικά σ’ ένα δημοψήφισμα (το 2005) και στη συνέχεια αλλάξαμε θέση», είπε.
Στις 29 Μαΐου 2005 οι Γάλλοι απέρριψαν το σχέδιο ευρωπαϊκού Συντάγματος και την 1η Ιουνίου ακολούθησαν οι Ολλανδοί. Το κείμενο αυτό θα θαφτεί, όμως θα εφαρμοστεί εν μέρει μέσω της συνθήκης της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2009.
«Ευτυχώς που έχουμε τη συνθήκη της Λισαβόνας, πιστεύω πως είναι καλό το ότι η Ευρώπη συνεχίζει, όμως από την πλευρά της δημοκρατίας σπάσαμε πράγματα θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατική ψήφο», δήλωσε η υφυπουργός.NEWS