Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Επενδύσεις και ανάπτυξη για όλους

by Expertnews.gr

Την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τη «διαμόρφωση ενός ελκυστικού οικονομικού περιβάλλοντος, φιλικού στις επενδύσεις», έθεσε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

   «Σύνθημα της κυβέρνησής μας είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους», τόνισε.

   Όσον αφορά στο ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέψει ένα νέο 2015». Ξεκαθάρισε, μάλιστα: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει την Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών ροών».

   Επίσης, σημείωσε ότι για την κυβέρνηση, ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων είναι ο πολιτικός διάλογος και η διπλωματία. «Σε αυτή τη βάση επιθυμούμε να οικοδομήσουμε την ελληνοτουρκική σχέση», ανέφερε.

   Γενικά, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα «ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και «διαμορφώνει ένα νέο μέτωπο συνεργασίας με τους συμμάχους της» και πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός «νέου, ουσιαστικού στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, που θα συμβάλει στην περαιτέρωεδραίωση της χώρας μας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

   Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη ενιαίας στάσης της ΕΕ. «Η ενιαία στάση σε ένα σύνολο ζητημάτων θα πρέπει το προσεχές διάστημα να αποτελεί δεδομένο και όχι ζητούμενο. Η πρόκληση για την ευρωπαϊκή ηγεσία είναι μεγάλη», δήλωσε.

Αναλυτικά η συνέντευξη :

_ Η τουρκική εισβολή στη Συρία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών; Πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει  η χώρα μας; 

Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή δεν δίνει περιθώρια για εικασίες. Ειδικά στο ζήτημα των μεταναστευτικών και των προσφυγικών ροών, η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέψει ένα νέο 2015 και σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει την Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών ροών. Σε αντίθεση μάλιστα με την πρακτική της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα εφαρμόσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις επιστροφές στην γειτονική χώρα, όπως αυτές περιγράφονται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, όπως πάντα, συντάσσεται στο πλευρό της ΕΕ και των Διεθνών Οργανισμών σε θέματα κυρώσεων και εξωτερικής πολιτικής. Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής και αποφασίσθηκαν συγκεκριμένα μέτρα. Ταυτόχρονα, όπως τόνισα και στην παρέμβασή μου στο Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, τασσόμαστε υπέρ της αύξησης  της χρηματοδότησης των πολιτικών για την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Η μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και έτσι οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε, όχι ως κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά, αλλά ως Ένωση.

 

_Την προηγουμένη εβδομάδα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν κυρώσεις κατά της Άγκυρας, για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί ανοικτά της Κύπρου. Πώς ερμηνεύετε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με άξονα την κυπριακή ΑΟΖ;

Η Τουρκία προκαλεί διαρκώς την διεθνή κοινότητα, έχοντας ανοίξει πολλαπλά μέτωπα. Η αυξανόμενη νευρικότητά της, δημιουργεί έντονη ανησυχία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας με την νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει χαλυβδώσει τη διεθνή της θέση, όπως αποδεικνύουν και οι συνεχείς επαφές με τους συμμάχους μας. Έχει καταστεί σαφές πως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο συνιστά αυτονόητη και απαράβατη προϋπόθεση για οποιοδήποτε βήμα της γειτονικής χώρας προς το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο Ελλάδα και Ευρώπη υποστηρίζουμε την ελεύθερη και απρόσκοπτη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων είναι ο πολιτικός διάλογος και η διπλωματία. Και σε αυτή τη βάση επιθυμούμε να οικοδομήσουμε την ελληνοτουρκική σχέση.

 

_Πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που υπεγράφη πρόσφατα στην Αθήνα;

Η Ελλάδα επανεκκινεί την σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και γενικότερα ισχυροποιεί διεθνώς το προφίλ της. Η νέα ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν στιβαρό λόγο και παρέμβαση στα διεθνή fora. Αυτό φάνηκε στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα όπου υπεγράφη το Πρωτόκολλο Τροποποίησης Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θωρακίζει τη χώρα μας και τα συμφέροντά μας. Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και διαμορφώνει ένα νέο μέτωπο συνεργασίας με τους συμμάχους της. Είμαστε στην αρχή ενός νέου ουσιαστικού, στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ που θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση της χώρας μας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

_Πως σκοπεύει το Υπουργείο Εξωτερικών να διευρύνει τις οικονομικές συνεργασίες με άλλες χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων; 

Σύνθημα της Κυβέρνησής μας είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους. Γι’αυτό και σε όλα τα Υπουργεία θέτουμε ως βασική προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού στις επενδύσεις. Μάλιστα στο ΥΠΕΞ, προετοιμάζουμε την έκδοση μιας «Business visa», με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία θεωρήσεων για επαγγελματικούς λόγους μετά από επιχειρηματική πρόσκληση, λύνοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών. Ταυτόχρονα, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΞ λειτουργεί το Enterprise Greece, στο οποίο έχουν ήδη απευθυνθεί 250 Έλληνες επιχειρηματίες που αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές στο χώρο του τουρισμού. 30% αυτών των επενδύσεων θεωρούνται ώριμες και 9 βρίσκονται στον «προθάλαμο» του fast track. Παράλληλα, η χώρα μας ενισχύει τις συνεργασίες της με τους εταίρους της στην Ευρώπη και διεκδικεί τα αναγκαία ποσά από τις χρηματοδοτήσεις της ΚΑΠ και των πολιτικών Συνοχής από τον νέο προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

 

_ Μετά από μια δεκαετούς διάρκειας κρίση, εκτιμάτε ότι η Ευρώπη έχει διδαχθεί; Έχει βγει πιο ισχυρή; Ποιος είναι ο βαθμός παρέμβασης και της έντασης της ΕΕ στο διεθνές γίγνεσθαι;

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πρέπει να φροντίσουμε και να αποδείξουμε με τρόπο απόλυτο ότι διδάχθηκε από αυτήν την κολοσσιαία κρίση. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν ως ασφαλή λιμάνι για την χώρα μας την Ευρώπη και οι πρόσφατες εκλογές το επιβεβαίωσαν αυτό εμφατικά. Βέβαια αυτό συνέβη με θυσίες και μάλιστα δυσανάλογα μεγάλες. Γι’ αυτό έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να οδηγήσουμε τόσο την ΕΕ όσο και τη χώρα μας πιο ισχυρές στο μέλλον. Μεγάλες και μικρές χώρες της ΕΕ, οφείλουν να έχουν μάθει από αυτά που βίωσε η ευρωπαϊκή ήπειρος. Φυσικά, υπάρχουν και αδυναμίες. Η Ένωση χρειάζεται δουλειά για να έχει την αναλογία της παρέμβασης που αξίζει στο ρόλο και στην ιστορία της. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς. Η ενιαία στάση σε ένα σύνολο ζητημάτων θα πρέπει στο προσεχές διάστημα να αποτελεί δεδομένο και όχι ζητούμενο. Η πρόκληση για την ευρωπαϊκή ηγεσία είναι μεγάλη.

 

_ Πως βλέπετε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες εκατό ημέρες της Κυβέρνησής σας;

 

«Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βούτσης. Την ίδια στιγμή, είναι εμφανής η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που αντιλαμβανόταν η ελληνική κοινωνία το πρώτο εξάμηνο του 2015 και που ομολογήθηκε δια στόματος Νίκου Βούτση και σε αυτό που διαβλέπουν οι Έλληνες σήμερα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, γίνεται σαφές τις πρώτες 100 ημέρες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τα πολλά, ταυτόχρονα νομοθετήματα και πεπραγμένα, πως η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρο σχέδιο για τη χώρα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και από την τριπλή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου, περιορίζεται στο να φωνασκεί, χωρίς πάγιες θέσεις και επιδιώξεις, ενώ -όπως βλέπουμε άλλωστε- μάλλον βρίσκεται σε εσωτερική αναζήτηση πολιτικού προσανατολισμού. Ήταν σαφές πως δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν, όχι το 2015, αλλά τα τελευταία 4,5 χρόνια.

NEWS