Μέτρα για τις επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook

by Expertnews.gr

Προβλημα αναμένεται να αποτελέσει η χρεωκοπία της Thomas Cook, η εταιρεία ειχε σημαντικό ρόλο στην τουριστική αγορά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ζημιά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της Thomas Cook θα κυμανθεί από 250 έως 500 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική αγορά που κάνουν ήδη την εμφάνισή τους και προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων και στήριξης των επιχειρήσεων από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.

Η Thomas Cook «έστελνε» στην Ελλάδα περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες. Η εταιρεία είχε το σήμα της σε 48 ξενοδοχεία και από αυτά, τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα.

Την ίδια στιγμή, εκτελούσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ, με αγορά, ανακαίνιση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων.

Όσον αφορά στους ταξιδιώτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην χώρα μας, η Thomas Cook όπως κάθε τουριστικό γραφείο, που λειτουργεί μόνιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει εγγυήσεις για τους πελάτες της.

Τα ασφαλιστικά συμβόλαια εξασφαλίζουν:

  • Την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών
  • Τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού και ενδεχομένως τη δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρίας την παρέχουν.

Τα μέτρα της  ελληνικής κυβέρνησης

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ανακούφιση του τουριστικού κλάδου με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση του τέλους διαμονής προχωράει το υπουργείο Οικονομικών.

Έτοιμη είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής, για το διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, οι πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook.

Αυτό ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι συλλέγονται στοιχεία και από το εξωτερικό (π.χ. από την Ισπανία που είχε μεγαλύτερη «έκθεση» στην Thomas Cook) για τις επιπτώσεις.

Όταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωσή τους, τότε θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες και για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προσέθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.

Το υπουργείο Τουρισμού, πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων, προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που «έτρεχε» από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.
NEWS