Μάκης Βορίδης: Με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα οι προσλήψεις

by Expertnews.gr

Τη μεταρρυθμιστική δυναμική του νομοσχεδίου για το νέο ΑΣΕΠ ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι για πρώτη φορά ο προγραμματισμός θα είναι πανελλαδικός ενώ ο διαγωνισμός θα πραγματοποιείται άπαξ και ετησίως. Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις προσλήψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν σε 187 θέσεις κτηνιάτρων ανέφερε ότι «3 χρόνια μετά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί» για να προσθέσει πως «όταν τελικά η προκήρυξη κλείσει θα υλοποιείται πρόγραμμα των αναγκών του Υπουργείου προς τετραετίας ενώ εν τω μεταξύ οι ανάγκες θα έχουν αλλάξει με δεδομένο το γεγονός ότι ορισμένοι εργαζόμενοι θα έχουν συνταξιοδοτηθεί και άλλοι θα έχουν μετακινηθεί».

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, όπως τόνισε ο Υπουργός, είναι η επιτάχυνση του χρόνου προσλήψεων διευκρινίζοντας ότι το νομοσχέδιο προκρίνει τον κεντρικό προγραμματισμό έναντι του προγραμματισμού από τον εκάστοτε φορέα.

«Θα πρέπει να κάνουμε ένα κεντρικό σχεδιασμό που θα πρέπει να γίνεται άπαξ ετησίως , και να σηκώνεται ένας πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός για όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο, αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Μάλιστα, σημείωσε πως εδώ και μια εικοσαετία δεν εφαρμόστηκε ο γραπτός διαγωνισμός παρά μόνο στο 3% των προκηρύξεων λόγο της περαιτέρω καθυστέρησης που δημιουργούνταν, θέτοντας ένα χρονοδιάγραμμα μετά το νέο ΑΣΕΠ εκτιμώντας ότι «μέσα στο 2021 θα τρέξει η καταγραφή των αναγκών, αρχές του 2022 θα τις ξέρουμε και θα τρέξουμε έναν γραπτό διαγωνισμό ώστε αρχές του 2023 να μπορούμε να κάνουμε τις προσλήψεις» σημείωσε προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η νομοθετική πρωτοβουλία και αυτή είναι η άσκηση τώρα που πρέπει να κάνει κυρίως το ΑΣΕΠ προκειμένου να μπορέσει να τρέξει αποτελεσματικά τη διαδικασία προσλήψεων».

Πάντως, ο κ. Βορίδης επανέλαβε πως το σημαντικό στοιχείο μοριοδότησης των υποψηφίων είναι ο γραπτός διαγωνισμός ενώ μοριοδότηση προβλέπεται και για τα τυπικά προσόντα όπως οι τίτλοι σπουδών. Ξεκαθάρισε δε, ερωτηθείς σχετικά, πως με νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανέλαβε, απέκλεισε τη συνέντευξη και πλέον προβλέπεται μόνο «δομημένη συνέντευξη» μόνο για ειδικές κατηγορίες επιστημονικού προσωπικού και μόνο με απόφαση του ΑΣΕΠ.

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης ρωτήθηκε για πολλοστή φορά εάν η παρουσία του στο πρώτη τη τάξει Υπουργείο σηματοδοτεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να απαντήσει ότι «οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τη συνταγματική τους προθεσμία» παραπέμποντας και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ απέρριψε και τη σχετική συζήτηση πως ένα πρόσωπο με βαριά πολιτικά χαρακτηριστικά οδηγεί στο συμπέρασμα της οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας.

Αναφορικά με τη δημοσκοπική υπεροχή της Κυβέρνησης που καταγράφει διαφορά έως και 19 μονάδων από την αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε «γιατί μια κυβέρνηση που έχει αυτή την πολύ ισχυρή εμπιστοσύνη να μην προχωρήσει έχοντας και το μισό της θητείας της μπροστά της , στην ανάταξη της οικονομίας εφαρμόζοντας μάλιστα και το πρόγραμμα της και να πάει σε εκλογές»; Μάλιστα, ο κ. Βορίδης σταχυολογώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας μετά το πέρας της πανδημίας είπε πως δεν θα διαφοροποιηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ και υπενθύμισε τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται και αφορούν: στην εμπιστοσύνη προς την ιδιωτική οικονομία, την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της φορολογίας.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε επιπλέον στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης «την αξιοποίηση με μεγάλη ταχύτητα και σωστή στόχευση των μεγάλων ποσών του Ταμείου Ανασυγκρότησης» για να συμπληρώσει τη πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού «δεν καταλαβαίνω τι θα προσδώσει το να πάμε στις πρόωρες εκλογές», τόνισε ο κ. Βορίδης και παρείχε διαβεβαιώσεις «ότι η συζήτηση έκλεισε από τον Πρωθυπουργό και δεν διεξάγεται στο εσωτερικό της Κυβερνήσεως».

Ο Υπουργός ερωτήθηκε για τη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη φωτογραφία που ανήρτησε ο Παύλος Πολάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζωσμένος με όπλο το οποίο συνοδευόταν από το σχόλιο «πάω να αντιμετωπίσω τον Βορίδη» στο οποίο απάντησε με διάθεση αστεϊσμού «δεν μπορώ να σχολιάσω τον ένοπλο αγώνα του κ. Πολάκη. Βρισκόμαστε στο χώρο του απόλυτου φαντασιακού, άρα πρέπει κανείς να το σέβεται».

Επιπλέον, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τοποθέτηση του κ. Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών σχετίζεται με την προσέλκυση ψήφων των ακροδεξιών και εθνικιστών ομογενών προκειμένου να μην μπορέσει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ο Υπουργός υπενθύμισε πως ο συγκεκριμένος νόμος έχει ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία η οποία συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ και θέτει (σ.σ ο νόμος) τις προϋποθέσεις για να λυθεί το ζήτημα των Ελλήνων του εξωτερικού ώστε να ψηφίσουν.

«Έρχεται τώρα ο κ. Πολάκης και λέει είναι ακροδεξιοί και εθνικιστές οι ομογενείς και βάλανε το Βορίδη ώστε να οργανώσει πως θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν ΝΔ. Η απάντηση είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα οργανώσει την ψήφο και οι ομογενείς μας θα ψηφίσουν. Τώρα εάν θα ψηφίσουν στην Α΄ ή στη Β΄ κατεύθυνση αυτό εγώ δεν το ξέρω» τόνισε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε «προφανώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κάνουμε την προσπάθεια μας για να πείσουμε τους ψηφοφόρους, τώρα ότι ο κ. Πολάκης έχει προδικάσει τα αποτελέσματα των εκλογών θα συμφωνήσω μαζί του, η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές» ήταν το δηκτικό σχόλιο του Υπουργού Εσωτερικών.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τα πυρά προς την Κυβέρνηση για τη δήθεν πρόσληψη 3000 μετακλητών υπαλλήλων, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τα στοιχεία που έχει καταθέσει στη Βουλή και με τα οποία κατακρημνίζεται η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για στρατό μετακλητών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η αλήθεια είναι ότι οι υπηρετούντες σε υπουργεία ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ 1100 περίπου  και επί ΝΔ 918. Οι υπηρετούντες στους βουλευτές ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ 580 και επί ΝΔ 560». Συμπλήρωσε πάντως πως η αύξηση του συνολικού αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων αποδίδεται στους ΟΤΑ.

NEWS