Μάχη για το κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

by Expertnews.gr

Η Αγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συγκρούστηκαν σχετικά με το ποιος πρέπει να αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Η Μέρκελ, που εμπλέκεται σε μια σκληρή μάχη στο Βερολίνο για το δικό της διάδοχο στη θέση του Καγκελαρίου, υποστήριξε τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ για να αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν λήξει η θητεία αυτού του τελευταίου τον Νοέμβριο. Ο Βέμπερ, 46 ετών, είναι έμπειρος ευρωβουλευτής και αξιώνει το δικαίωμα στη θέση του προέδρου επειδή είναι ο spitzenkandidat ή επικεφαλής υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο κυριαρχούν οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Το ΕΛΚ, παρά την απώλεια 52 εδρών, αποτελεί ακόμα τη μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο.
Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν αναφερόμενος στα ονόματα και την καταλληλότητα τριών άλλων υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου του Μισέλ Μπαρνιέ, δεν ανέφερε τον Βέμπερ. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι εκλογές της ΕΕ, στις οποίες η φιλελεύθερη ομάδα του κέρδισε 48 έδρες, και να επιδιωχθεί “ανανέωση” αντί για τη συνήθη προσέγγιση. Σε αντίθεση με τους άλλους βασικούς υποψηφίους, που όλοι έχουν εμπειρία είτε στην κυβέρνηση είτε ως Eυρωπαίοι Επίτροποι, ο Βέμπερ έχει υπηρετήσει μόνο ως ευρωβουλευτής και ήταν άγνωστος στους τρεις από τους τέσσερις Γερμανούς πριν από έναν μήνα. Εκτός από τον Μπαρνιέ, 68 ετών, ο οποίος έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην κορυφή της γαλλικής πολιτικής ζωής και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, άλλοι υποψήφιοι είναι ο Φρανς Τίμερμανς, 58 ετών, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, και η Μαργκρέτε Βέσταγκερ, 51 ετών, Επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.
NEWS