Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη δημοκρατική, ούτε τη συνταγματική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε επιλογές ηγεσίας δικαιοσύνης

by Expertnews.gr

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη δημοκρατική, ούτε τη συνταγματική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε επιλογές ηγεσίας δικαιοσύνης», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας (υποψήφια στη Β’ Αθηνών, βόρειου τομέα) Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για την επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
«Έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι έχει χάσει τη λαϊκή κυριαρχία, έχει πει ότι προσφεύγει σε κάλπες. Συνεπώς έχουμε μία κυβέρνηση που τελεί υπό παραίτηση. Γιατί προβλέπεται από το Σύνταγμα ότι η κυβέρνηση ορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης; Γιατί στη Δικαιοσύνη οι αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού, άρα αυτός που σε διορίζει ως ανώτατο δικαστικό πρέπει να έχει τη λαϊκή κυριαρχία για να το κάνει», εξήγησε η κ. Κεραμέως, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που έχουν προχωρήσει στη Βουλή διευκρίνισε: «Η Βουλή στη συγκεκριμένη διαδικασία έχει απλό γνωμοδοτικό ρόλο. Όταν έγινε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η απόφαση για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή, αυτό είχαμε προτείνει, προκειμένου ακριβώς να αποσυνδεθεί η εκτελεστική εξουσία από την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τη Δικαιοσύνη. Αυτό όμως το απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να έχει το προνόμιο ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο να ορίζουν τους ανώτατους δικαστικούς. Άρα, αυτή τη στιγμή ως έχει το Σύνταγμά μας και το νομοθετικό μας πλαίσιο την ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης την ορίζει το υπουργικό συμβούλιο, μετά από γνωμοδότηση μόνο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

Την ίδια ώρα Επιστολή προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, απευθύνοντας πρόσκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εκκρεμής διαδικασία επιλογής ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην ίδια επιστολή ο κ. Καλογήρου υπογραμμίζει «την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής» για την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης:
«Προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, στις 3 Μαΐου 2019 κινήθηκε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να κενωθούν την 30η Ιουνίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έδωσε τη γνώμη της εντός του μήνα, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίσθηκαν οι προεπιλέγεντες, μέλη των Ανωτάτων Δικαστηρίων που κοσμούν την Δικαιοσύνη.
Μετά τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου 2019, δηλαδή σε χρόνο μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας επιλογής. Συνεπώς, η διαδικασία προεπιλογής ολοκληρώθηκε κατά το νόμο προ της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δε διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται άμεσα, προκειμένου να μην παραμείνουν κενές, κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωση του κόμματός σας εκφράστηκε η διαφωνία σας ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, με το σκεπτικό ότι η απόφαση για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων «θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».
Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Με τιμή,
Μιχάλης Καλογήρου
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
& Ανθρώπινων Δικαιωμάτων»
NEWS