Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταδικάζει τις παράνομες δράσεις της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

by Expertnews.gr

Αναφορά στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Καταδικάζει τις παράνομες δράσεις της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και καλεί την χώρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το διεθνές Δίκαιο. Καταδικάζει και τις παραβιάσεις του χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου της Ελλάδας.
«Οι εντάσεις στην περιοχή σχετικά με την προοπτική ερευνών για υδρογονάθρακες στις ακτές της Κύπρου έχουν αυξηθεί, εξαιτίας κινήσεων και δηλώσεων της Τουρκίας, που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ» αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση και θυμίζει ότι η Τουρκία έστειλε τον Μάιο του 2019 πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από σκάφη του πολεμικού Ναυτικού στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επαναλαμβάνει δε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».
Παράλληλα στην έκθεση γίνεται αναφορά και στη συνεργασία στο μέτωπο των προσφυγικών ροών. Όπως επισημαίνεται η επιχειρησιακή συνεργασία με την Ελλάδα για τη μετανάστευση συνεχίστηκε, ωστόσο, «οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», ενώ υπήρξαν «επανειλημμένες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία».
Πιο θετικές είναι οι επισημάνσεις στο Κυπριακό, με την Κομισιόν να αναφέρει ότι η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ανανεωμένες προσπάθειες του ΟΗΕ ο οποίος διαβουλεύεται με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την πιθανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων”. Επισημαίνει, ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο ότι η συνεχής δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα έχει μεγάλη σημασία.
Σε ό,τι αφορά την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιπλέον καταγραφει ότι “παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Δεκεμβρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015».
«Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης και δεν έχει καταργήσει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις άμεσες μεταφορικές συνδέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία» τονίζει η Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι η έκθεση επικρίνει την Άγκυρα για οπισθοδρόμηση σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η οικονομική πολιτική.
Πάντως η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και τόνισε ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων να αντιστραφεί η τάση απομάκρυνσης από την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία βλέπουν με διαφορετικό τρόπο τον χρόνο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) τάσσεται κατά μιας γρήγορης διαδικασίας, σε αντίθεση προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο θεωρεί ότι η Ε.Ε. πρέπει τώρα να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της έναντι των δύο χωρών.
«Μέχρις ότου ληφθεί απόφαση, θα φθάσει Οκτώβριος. Ασφαλώς δεν θα υπάρξει θετική ψήφος των 28 κρατών-μελών ήδη στα μέσα Ιουνίου», δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκύντερ Κρίχμπάουμ, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ γράφει σε σημερινό άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «τώρα είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουσιάσει αποτελέσματα» και τονίζει ότι «πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας», καθώς στην Αλβανία και στην Βόρεια Μακεδονία έχει σημειωθεί «χειροπιαστή πρόοδος».
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Εκθέσεις τις οποίες έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, αναγνωρίζει την πρόοδο και εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με τις δύο χώρες. «Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη, η Ε.Ε. πρέπει να μένει πιστή στις δεσμεύσεις της και να ανταποκρίνεται ξεκάθαρα και θετικά όταν οι χώρες εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και συνέστησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων «τώρα» και με τις δύο χώρες.
Το ζήτημα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, από την πλευρά της Γερμανίας ωστόσο το «πράσινο φως» θα πρέπει προηγουμένως να δοθεί στον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας από το Κοινοβούλιο, άρα και με την σύμφωνη γνώμη των βουλευτών CDU/CSU. Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, ανάλογες επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί και στην Ολλανδία, στην Δανία και στην Γαλλία.

NEWS