Η Ελλάδα στη 41η θέση στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας

by Expertnews.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization, WIPO) κυκλοφόρησε τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας του 2019, στον οποίο αξιολογούνται ποικίλα επίπεδα καινοτομίας σε 126 οικονομίες, με κριτήρια που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την εξειδίκευση, τα επίπεδα εκπαίδευσης και δημιουργικής παραγωγής των επιχειρήσεων.

Ο φετινός δείκτης μαρτυρά ότι, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η εφευρετικότητα εντείνεται.

Οι καινοτόμες ιδέες γεννιούνται διαρκώς και την πρώτη θέση στην λίστα καταλαμβάνει, για ένατη μάλιστα φορά, η Ελβετία, με την υψηλότερη βαθμολογία των 67,24 στα 100.

Το 2018 οι Κάτω Χώρες είχαν βρεθεί στην δεύτερη θέση, φέτος, όμως «εκτοπίστηκαν» από την Σουηδία, πέφτοντας στην τέταρτη θέση της κατάταξης.

Το «καινοτόμο top-three» της κατάταξης ολοκληρώνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μεγάλη άνοδο εμφάνισε η Κίνα, η οποία κατέκτησε την 14η θέση αλλά και η Ινδία, η οποία μέσα σε έναν χρόνο έχει καταφέρει να «ανέβει» πέντε θέσεις, αποτελώντας την 52η πιο καινοτόμα χώρα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η θέση μεταξύ 129 κρατών, αποδεικνύοντας ακράδαντα ότι αν και υστερούμε στην κεφαλαιοποίηση της καινοτομίας, ως χώρα εμφανίζουμε επιδόσεις στον εν λόγω τομέα.
NEWS