Για επικεφαλής του Eurogroup, η Ισπανία θα προτείνει τη Νάντια Καλβίνο

by Expertnews.gr

Για επικεφαλής του Eurogroup,  η Ισπανία θα προτείνει την υπουργό Οικονομίας της, Νάντια Καλβίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Είναι η πρώτη χώρα, που καταθέτει επισήμως την υποψηφιότητά της και φαίνεται να έχει και το προβάδισμα στην κούρσα για τη διαδοχή του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο.

Οι προτάσεις των κρατών- μελών μπορούν να έχουν κατατεθεί πριν από τις 9 Ιουλίου όταν και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία των 19 για την επιλογή του νέου προέδρου του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης.

Η Καλβίνο που είναι και αναπληρώτρια πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει τη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Eάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη γυναίκα στον καθοριστικής σημασίας αυτό ρόλο. 

O υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup, λίγες ώρες μετά την υποψηφιότητα της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο.

“Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει στην πολιτική απάντηση στα κύρια οικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας της Covid-19”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ντόνοχιου, ο οποίος παρουσιάζεται ως “ένας από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και μέλη του Eurogroup” με την μακροβιότερη θητεία.

NEWS