ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

by Expertnews.gr

«Ευτυχώς για την Ελλάδα έρχεται η αλλαγή σελίδας» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας επίσης ότι «πληρώσαμε ακριβά τη συνύπαρξη της λαϊκίστικης Ακροδεξιάς με τον ανερμάτιστο λόγο και το ανύπαρκτο σχέδιο της πρώτη φορά Αριστεράς».
Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη «η προσφυγή στις εθνικές κάλπες είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχει τη δυνατότητα η πατρίδα μας να ανασάνει», ενώ για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών η σημειώνει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «χρειάζεται συνεννόηση, συγκλίσεις και κυρίως συμφωνία στο αυτονόητο».
Κληθείσα να σχολιάσει την Προοδευτική Συμμαχία η Μαρία Σπυράκη μιλά για «απομεινάρια μιας εικοσαετίας, εγγύηση για την επόμενη χρεοκοπία», ενώ αναφερόμενη στο ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι «ανήκει στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία» και πως «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ΕΛΚ συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες σε μια σειρά νομοθετήματα που δείχνουν ότι οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού Κέντρου μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις της υπόθεσης Novartis η κυρία Σπυράκη εκτιμά ότι «εξελίσσεται σε επιχείρηση εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων» «για ορισμένους εκ των οποίων δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις».
Τέλος, ερωτηθείσα εάν «θα αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης η υπόθεση Novartis» η κυρία Σπυράκη απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι προτιμότερο η κυβέρνηση της ΝΔ που θα προκύψει από τις κάλπες να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε το λαϊκίστικο συνονθύλευμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Ακολουθεί η συνέντευξη της Μαρίας Σπυράκη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Κυρία Σπυράκη, στη χώρα μας η εν λόγω εκλογική αναμέτρηση έχει αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Εάν η ΝΔ είναι πρώτη και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη, πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα;
Η προσφυγή στις εθνικές κάλπες είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχει τη δυνατότητα η πατρίδα μας να ανασάνει. Η εμμονή των κυβερνώντων να παραμείνουν στην καρέκλα ως την τελευταία μέρα αποδίδει για τους ίδιους αλλά κοστίζει στους Έλληνες δουλειές, ευκαιρίες. Παρατείνει την αβεβαιότητα που είναι ο χειρότερος εχθρός της ανάπτυξης.
Πάρα ταύτα η ΝΔ «έπεσε έξω», θα μου επιτρέψετε να πω, στις συχνές προβλέψεις της περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Τον Οκτώβριο που όπως λέει ο πρωθυπουργός θα γίνουν οι εθνικές εκλογές πιστεύετε στην αυτοδυναμία της ΝΔ;
Πράγματι δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε ότι θα έμεναν στην καρέκλα ενώ τα 9 στα 10 νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, πάντα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, φτωχοποιούνται. Ούτε είχαμε διανοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας θα έδινε στον βόρειο γείτονα μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνικότητα, ό,τι δηλαδή δεν έδωσαν έξι Έλληνες πρωθυπουργοί. Επειδή έχουν κάνει τόσα αδιανόητα δεν τολμούν να μετρηθούν στις κάλπες. Στις 26 Μαΐου όμως θα πιούνε το πικρό ποτήρι και η εθνική κάλπη θα αναδείξει τη ΝΔ κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Αλήθεια, πώς σχολιάζετε την Προοδευτική Συμμαχία;
Τα απομεινάρια μιας εικοσαετίας, εγγύηση για την επόμενη χρεοκοπία.
Εκτιμάτε ότι η κίνηση αυτή δυναμώνει ή αντιθέτως αποδυναμώνει το ΚΙΝΑΛ;
Το ΚΙΝΑΛ ανήκει στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Χωρίς αστερίσκους και χωρίς να πατά σε δύο βάρκες όπως ο κ. Τσίπρας που εμφανίζεται στη σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές του που ανήκουν στην Αριστερά καταψηφίζουν το αίτημα για ελεύθερες εκλογές στη Βενεζουέλα. Είναι υπόθεση του ΚΙΝΑΛ πώς θα απευθυνθεί στους πολίτες και με ποια προοπτική θα συνταχθεί. Πάντως στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ΕΛΚ συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες σε μια σειρά νομοθετήματα που δείχνουν ότι οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού Κέντρου μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.
Σας ρωτώ και επιμένω, γιατί το σενάριο μη αυτοδυναμίας της ΝΔ με ενισχυμένο ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να δυσκολέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης αφενός ή πρωθυπουργικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη αφετέρου;
Ανάμεσα στα προεκλογικά σενάρια και την κυβέρνηση που προκύπτει μεσολαβεί πάντα μια καταλυτική διαδικασία: Οι εκλογές. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν πόση ισχύ θα δώσουν στη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάντως επανειλημμένα προσκαλέσει τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού Κέντρου να είναι μαζί μετά τις εκλογές ανεξάρτητα από το αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη. Η επιλογή του είναι να είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Η επόμενη μέρα χρειάζεται συνεννόηση, συγκλίσεις και κυρίως συμφωνία στο αυτονόητο. Η Ελλάδα μπορεί και θα γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Κυρία Σπυράκη, η ΝΔ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη. Πάρα ταύτα, το Bloomberg μόλις προ ημερών μετέδωσε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο σχεδόν 13 ετών. Αυτή δεν είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι η οικονομία σιγά- σιγά ανακάμπτει;
Η κανονικότητα δεν επιτυγχάνεται με μια αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, όταν από πέντε σχεδόν χρόνια τα «παιδιά» κάνουν παρέλαση με τα όπλα τους, το εμπόριο ναρκωτικών είναι καθημερινότητα στη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη και ο Ρουβίκωνας φεύγει με ταξί που καλεί η Βουλή. Η πορεία της οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των πολιτών αλλά και με την προοπτική των επενδύσεων. Όσο και να αποκλιμακώνεται το κόστος δανεισμού, η ευκαιρία της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή του φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ, για την Ελλάδα χάθηκε εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και να πέσει το κόστος δανεισμού κανένας επενδυτής δεν έρχεται να βάλει τα χρήματα του σε επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ, όταν το Δημόσιο θέλει να συνεχίσει να κρατά τον έλεγχο της επιχείρησης. Αν υπήρχαν διαθέσιμοι τέτοιου είδους επενδυτές θα ήταν και η Σοβιετική Ένωση ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis η ΝΔ τη χαρακτηρίζει σκευωρία και επιρρίπτει ευθύνες κυβερνητικών στελεχών για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Αν όντως πρόκειται για σκευωρία δεν θα γυρίσει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Σπυράκη;
Το θέμα δεν είναι αν μέσα από τη Novartis μειώνεται η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι ότι εγείρονται ζητήματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, του διαχωρισμού των εξουσιών. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους» όπως μας διαβεβαίωνε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από το προαύλιο του Μαξίμου, εξελίσσεται σε επιχείρηση εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, για ορισμένους δε εκ των οποίων δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις. Ο κ. Τσίπρας που έδωσε το «πράσινο φως» για το διασυρμό του Παναγιώτη Πικραμμένου δεν έχει το θάρρος να ψελλίσει συγνώμη. Δηλητηρίασαν τη δημόσια ζωή και κυρίως κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη.
Άκουσα προ ημερών τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει εξεταστικές επιτροπές και ποινές για εσχάτη προδοσία σε πολιτικούς σχετικά με την υπόθεση Novartis. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, θα αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης η υπόθεση Novartis;
Η λάσπη εναντίον δυο πρώην πρωθυπουργών και ο διασυρμός πολιτικών αντιπάλων δεν μπορεί να είναι μέθοδος αντιπαράθεσης στη Δημοκρατία. Κατά την άποψη μου, είναι προτιμότερο η κυβέρνηση της ΝΔ που θα προκύψει από τις κάλπες να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε το λαϊκίστικο συνονθύλευμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ψηφίζουμε και για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μεθοδεύσεις.
Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αναφορικά με τα εθνικά θέματα. Εκτιμάτε ότι η Τουρκία απομακρύνεται καθημερινά από τη Δύση και την ΕΕ, και πόσο αυτό επηρεάζει τη χώρα μας;
Καταψήφισα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία παρά την στήριξη που παρείχε το ΕΛΚ στο σχετικό κείμενο το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Τουρκία οφείλει να παραμείνει σε στενή παρακολούθηση από την ΕΕ και να δέχεται πίεση ώστε να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Συχνά λέω στους συναδέλφους στο Ευρωκοινοβούλιο ότι δεν μπορείς να αλλάξεις γείτονα. Καθώς δεν βρισκόμαστε στο κέντρο της Ευρώπης αλλά δίπλα στην Τουρκία, είναι χρέος μας να ωθούμε τις συμμαχικές και ευρωπαϊκές δομές να παρακολουθούν τη συμπεριφορά της γείτονος και να μην την απομακρύνουν από τη Δύση. Όλα αυτά σε θεσμικό επίπεδο, γιατί όπως πολύ πρόσφατα αποδείχθηκε οι επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων δεν μπορούν να διαφυλάξουν το εθνικό συμφέρον.NEWS