ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

by Expertnews.gr

Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Δέρβος  εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα είναι μεγάλη.
Ο κ. Δέρβος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους για τις ευρωεκλογές αφενός γιατί, όπως λέει «η επίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται όλο και πιο αισθητή τα τελευταία χρόνια και αφετέρου γιατί , δυστυχώς, για πολλούς από τους συνομήλικους μου η Ευρώπη έχει γίνει πλέον όχι το ευρύτερο σπίτι τους αλλά το πραγματικό τους σπίτι».
Αναφερόμενος στο κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού που καλλιεργούνται, πλέον, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι «οι νέοι αλλά και η πλειονότητα των πολιτών ανησυχούν» διευκρινίζει ωστόσο ότι «πρωτίστως ενδιαφέρονται για τα ζητήματα που επηρεάζουν ευθέως την καθημερινότητά τους, όπως η ανεργία, η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι χαμηλές προοπτικές».
Τέλος, σχολιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δέρβος υποστηρίζει ότι «απλά εξοφλεί γραμμάτια σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έχουν απορριφθεί με κάθε ευκαιρία από τους πολίτες» ενώ ερωτηθείς για το χρόνο των εθνικών εκλογών εκτιμά ότι «είναι άγνωστος ακόμα και για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα ποια ημερομηνία θα είναι μικρότερη η εκλογική του κατάρρευση».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κώστα Δέρβου, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Κύριε Δέρβο, στις επικείμενες ευρωεκλογές η Ν.Δ. έχει δώσει την μορφή δημοψηφίσματος. Εκτιμάτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές;
Απ.: Ανέκαθεν όταν οι ευρωεκλογές βρίσκονταν κοντά στην εθνική κάλπη είχαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Μάλιστα, με μία μόνη εξαίρεση, οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν προάγγελο μιας ακόμα ευρύτερης νίκης του κόμματος που τις κέρδιζε. Ειδικά, όμως, οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν ακόμα πιο έντονο αυτό το χαρακτήρα, διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί με τρόπο πρωτοφανή τη βούληση των πολιτών. Καταπατά ξεδιάντροπα τη δεδηλωμένη σχηματίζοντας μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία – κουρελού χωρίς νομιμοποίηση, χωρίς συνοχή, χωρίς ενδιαφέρον για το συμφέρον της χώρας. Συνεπώς, ναι, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όλα αυτά θα τελειώσουν όταν ο κ. Τσίπρας βρει το θάρρος να προκηρύξει εθνικές εκλογές.
Ερ.: Πιστεύετε ότι η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα είναι μεγάλη;
Απ.: Ξεκάθαρα ναι, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι πολίτες κουράστηκαν από τα ψέματα, την αφερεγγυότητα και την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, και σημαντικότερο, γιατί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει ήδη ένα ξεκάθαρο, ρεαλιστικό σχέδιο. Ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα που έχει στόχο να ενώσει ξανά τους Έλληνες. Έχουν περιγράψει το όραμά τους για μια Ελλάδα δυνατή και αξιοπρεπή. Έχουν δώσει έναν οδικό χάρτη προς την κανονικότητα που μας αξίζει. Όλα αυτά οι πολίτες τα βλέπουν και είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχθεί ότι τα επιβραβεύουν ψηφίζοντας θετικά.
Ερ. Εσείς ως νέος άνθρωπος βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από ανθρώπους της γενιά σας για τις ευρωεκλογές; Και αν ναι, ποιες είναι οι ανησυχίες της νέας γενιάς;
Απ. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον αφενός γιατί η επίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται όλο και πιο αισθητή τα τελευταία χρόνια, και αφετέρου διότι, δυστυχώς, για πολλούς από τους συνομηλίκους μου η Ευρώπη έχει γίνει πλέον όχι το ευρύτερο σπίτι τους, αλλά το πραγματικό τους σπίτι. Είμαι μέλος μιας γενιάς που έχει φύγει μαζικά από την Ελλάδα με προορισμό κυρίως ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέοι Έλληνες αναζητούν συνθήκες αντίστοιχες των προσόντων τους. Αυτή η γενιά, όμως, βλέπουμε ότι ζητά κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψει στην πατρίδα της. Σε μια χώρα ισότιμο εταίρο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Άρα, και το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, αλλά και οι προσδοκίες.
Ερ.: Θεωρείτε ότι απασχολεί τους νέους ανθρώπους το κύμα του λαϊκισμού και του εθνικισμού που καλλιεργείται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Απ.: Οι νέοι, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών, ανησυχούν για την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Ωστόσο, πρωτίστως, ενδιαφέρονται για τα ζητήματα που επηρεάζουν ευθέως την καθημερινότητά τους, όπως η ανεργία, η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι χαμηλές προοπτικές. Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός θέτουν συνήθως καίρια ερωτήματα, αλλά έχουν πάντα λανθασμένες απαντήσεις. Γι’ αυτό και σε περιόδους κρίσης ενισχύονται, αλλά αποδυναμώνονται όταν δοκιμάζονται στην πράξη. Εμείς πρέπει να βρούμε τις σωστές απαντήσεις και να πείσουμε γι’ αυτές τους πολίτες πριν χρειαστεί να διαπιστώσουν την αποτυχία των άκρων, όπως συνέβη στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ερ.: Κατά τη γνώμη σας τι σηματοδοτεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ; Καλύπτει τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να καλύψει το χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;
Απ.: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ απλά εξοφλεί γραμμάτια σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έχουν απορριφθεί με κάθε ευκαιρία από τους πολίτες. Ας δούμε το άνοιγμα του κ. Τσίπρα στην κεντροαριστερά ευρύτερα, όχι μόνο στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλήθεια, αντιπροσωπεύει την κεντροαριστερά ο κ. Ραγκούσης του 2,5% στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ; Αντιπροσωπεύει την κεντροαριστερά ο κ. Δανέλλης που έχει γυρίσει όλα τα κόμματα; Ταυτόχρονα, από την πολλή στροφή στο Κέντρο, ο κ. Τσίπρας σε λίγο θα φτάσει στην ψεκασμένη σκληρή δεξιά της κυρίας Κουντουρά. Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν εκπροσωπεί τίποτα, τουλάχιστον τίποτα πέρα από προσωπικές στρατηγικές και ιδεολογικές εμμονές του παλιού απολύτως μειοψηφικού ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ.: Σχετικά με τις εθνικές εκλογές εκτιμάτε ότι το ζήτημα της α΄ κατοικίας και οι 120 δόσεις πάνε πλέον τις εκλογές τον Οκτώβριο;
Απ.: Πιστεύω ότι ο χρόνος των εκλογών είναι άγνωστος ακόμα και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα., ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα ποια ημερομηνία θα είναι μικρότερη η εκλογική του κατάρρευση. Δυστυχώς, δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για την κατάρρευση της χώρας, που γίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα που παραμένει αγκαλιά με την καρέκλα.
Ερ.: Κύριε Δέρβο, η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά την ένταση στο Αιγαίο. Εκτιμάτε ότι με τις κινήσεις της αυτές απομακρύνεται από το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ;
Απ. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τη Δύση συνολικά. Το βλέπουμε σε μια σειρά γεγονότων που διαδραματίζονται στη γείτονά μας σίγουρα πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει έντονα ως προς την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης. Και εδώ ο στόχος της χώρας μας πρέπει να είναι διπλός: Τόσο η διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, όσο και εξασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που δυστυχώς αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι δεν ενδιαφέρει το ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε άλλωστε με τις τραγικές δηλώσεις του κ. Τσιρώνη και του κ. Ξυδάκη ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο. Λες και τους καλούν στα Μέσα να μας κάνουν μάθημα γεωγραφίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι σαφής: ούτε βήμα πίσω από τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως πετύχαμε τόσα χρόνια.
Ερ.: Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω, η Ελλάδα εξελίσσεται πλέον σε πρωταγωνιστή στο ενεργειακό στο χώρο της Α. Μεσογείου;
Απ.: Η Ελλάδα έχει όλες τις προοπτικές να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στον ενεργειακό χώρο, χάρη στην ενεργειακή πολιτική που χάραξαν οι κυβερνήσεις κυρίως της Νέας Δημοκρατίας πριν από την κρίση. Είναι η απόδειξη ότι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός αποδίδει καρπούς ακόμα και σε περιόδους ύφεσης. Η χώρα μας όμως δεν μπορεί άλλο να «τρώει από τα έτοιμα». Είναι αναγκαίο να επικαιροποιήσουμε την ενεργειακή μας πολιτική, να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες. Και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση που όντως ενδιαφέρεται για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Και αυτή είναι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.Άγγελος Τόλκας: Η χώρα χρειάζεται λύσεις, όχι άναρθρες κραυγές

 

 
NEWS