Χρόνια πολλά Αλεξανδρούπολη – 14η Μαΐου – 103 Χρόνια Ελευθερίας.

by Expertnews.gr

Σήμερα, Κυριακή 14 Μαΐου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, παρέστησαν στις εκδηλώσεις εορτασμού της 103ης Επετείου Απελευθέρωσης της πόλης της Αλεξανδρούπολης, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων κατά την διάρκεια της Δοξολογίας απονεμήθηκε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ το Ανώτατο Παράσημο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, ο Σταυρός της Αγίας Γλυκερίας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο σε ένδειξη Τιμής, και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη για την εξαιρετική τιμή που του αποδίδεται και η οποία κατά πρώτο και κύριο λόγο αφορά στον ίδιο τον θεσμό του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αλλά ταυτόχρονα αντανακλά σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι αποτελούν τους Φύλακες που εγγυώνται διαχρονικά την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας και την ασφάλεια έναντι εξωτερικών κινδύνων. Ευχήθηκε επίσης Χρόνια Πολλά στην εορτάζουσα πόλη της Αλεξανδρούπολης, στον Έβρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου, με την συμμετοχή Σεβασμιότατων Μητροπολιτών μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των Αθάνατων Ηρώων του Έθνους, κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη και παρέλαση τμημάτων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με πεζοπόρα και εποχούμενα τμήματα, με Διμοιρία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με τροχοφόρα οχήματα μάχης, με ζεύγος Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 το οποίο εκτέλεσε τιμητικές χαμηλές διελεύσεις άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων, καθώς και με την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) «ΚΑΣΟΣ» η οποία παρέμεινε ελλιμενισμένη στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης και επισκέψιμη για το κοινό από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Μαΐου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Κ/Φ «ΚΑΣΟΣ» όπου απευθυνόμενος στον κυβερνήτη και στο πλήρωμα, τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και έδωσε περαιτέρω κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης:

● Οι Βουλευτές της Περιφέρειας Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, κ. Σταύρος Κελέτσης και κ. Αναστασία Γκαρά.

● Ο Ευρωβουλευτής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

● O Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης.

● O Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.

● Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτιος Μάρης.

● O Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.

● Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς

Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη ελληνική σημαία επιφάνειας 618 τετραγωνικών μέτρων, υψώθηκε σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 103η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό,«Ελευθέρια Αλεξανδρούπολης 2023».

«Η ελληνική σημαία υψώθηκε παραπλεύρως του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης, με θέα το Θρακικό πέλαγος και το νησί της Σαμοθράκης», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), Δημήτρης Κελεμίδης, προσθέτοντας «πρόκειται για το μεγαλύτερο, σε επιφάνεια σύμβολο κράτους, που έχει υψωθεί σε όλη την Ευρώπη».

Η εκδήλωση της ύψωσης του εθνικού μας συμβούλου στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλεξανδρουπολιτών και του δήμου Αλεξανδρούπολης.
NEWS