Χριστούγεννα με δακρυγόνα στο Χονγκ Κονγκ και τείχη αδιαφορίας για τους πρόσφυγες

by Expertnews.gr

Τα δακρυγόνα στο Χονγκ Κονγκ  έπνιξαν τους διαδηλωτές. Και στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων. Το μήνυμα ειρήνης και προσφοράς σε όσους το έχουν ανάγκη παρέμεινε και φέτος στη θεωρία.

Στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς πόλη της Δυτικής Όχθης, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος, μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής με επικεφαλής τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και πλήθος προσκυνητών από όλον τον κόσμο παρακολούθησαν χθες το μεσάνυχτα, την χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία στον Ναό της Γέννησης.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού υπήρχε πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης, εκατοντάδες προσκυνητές, όπως και κάθε χρόνο, ήρθαν στην Βηθλεέμ την εορταστική περίοδο με την τουριστική τάση να αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Δύσκολη η κατάσταση για χριστιανούς Παλαιστίνιους προσκυνητές από τη λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν από την περίκλειστη περιοχή χωρίς ειδική άδεια, που δίδεται με μεγάλη φειδώ από τις ισραηλινές αρχές.

«Τείχη αδιαφορίας» για τους πρόσφυγες

Στη Ρώμη, το άλλο επίκεντρο των θρησκευτικών τελετών για τη Γέννηση για πάνω από 1,2 τρις πιστούς καθολικούς ανά τη γη, από το μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε την παραδοσιακή παπική ευχή για ειρήνη urbi et orbi (στην Πόλη και την Oικουμένη), σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στηλίτευσε «τα τείχη της αδιαφορίας», όπως π.χ. στην Ευρώπη, απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή και θα μπορούσαν να έχουν ελπίδα και αξιοπρεπή ζωή, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος εμμέσως στις νόμιμες και παράνομες φυλακές στη Λιβύη ο Ποντίφικας στηλίτευσε ότι οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται ανείπωτες κακοποιήσεις, βασανιστήρια και δουλεία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης στο Λίβανο, στη εγγύησης της ασφάλειας στην Εγγύς Ανατολή και στην ανάγκη του λαού της Βενεζουέλας να πάρουν την βοήθεια που έχουν ανάγκη.

Παραμονή των Χριστουγέννων, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ανθρώπους να δείξουν το ανιδιοτελές ανθρωπιστικό τους πρόσωπο. «Μην περιμένετε να κάνει ο πλησίον σας κάτι σωστό για να του κάνετε το καλό, μην περιμένετε την τελειοποίηση της Εκκλησίας, για να την αγαπήσετε, ας αρχίσουμε εμείς πρώτοι» τόνισε μιλώντας στην κατάμεστη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ο Ποντίφικας, που γιορτάζει για 7η φορά Χριστούγεννα ως προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, στάθηκε όμως ιδιαίτερα στο μήνυμα των Χριστουγέννων. «Τα Χριστούγεννα μας θυμίζουν ότι ο Θεός συνεχίζει να μας αγαπά, ακόμη και τον χειρότερο από εμάς … Ο Θεός δεν σας αγαπά επειδή σκέφτεστε και πράττετε με τον σωστό τρόπο. Σας αγαπά έτσι απλά, είναι αγάπη άνευ όρων»

Χριστούγεννα με δακρυγόνα στο Χονγκ Κονγκ

Στο Παρίσι, βαρύ το κλίμα, για πρώτη φορά από το 1803 η χριστουγεννιάτικη λειτουργία δεν έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Notre Dame, λόγω της μεγάλης καταστροφής που υπέστη από την πυρκαγιά στις 15 του περασμένου Απριλίου. Έτσι, η χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία έγινε λίγα μέτρα από το Λούβρο, στον ναό Saint-Germain l’Auxerrois.

Στο Χονγκ Κονγκ, τώρα η παραμονή των Χριστουγέννων επισκιάστηκε από νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι μονάδες ασφαλείας δεν επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και έκαναν χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και γκλομπς για να διαλύσουν τους ακτιβιστές. Οι συγκρούσεις διήρκησαν μέχρι σήμερα το πρωί , όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και σε συνοικίες με μεγάλα εμπορικά κέντρα που συχνάζουν τουρίστες. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές, τραγουδώντας, διέσχισαν τους δρόμους  και έσπαγαν στοχευμένα προθήκες καταστημάτων, που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Κατά τα μεσάνυχτα μάλιστα οι διαδηλωτές φώναξαν δυνατά στους άνδρες ασφαλείας « Καλά Χριστούγεννα» απαντώντας στις εκκλήσεις τους να διαλυθούν. Παρά το εκρηκτικό κλίμα, ευχές για ειρηνικά, ασφαλή και χαρούμενα Χριστούγεννα, απέστειλε μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης η πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ  Κάρι Λαμ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από μισό χρόνο κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου απέλασης στη Κίνα  υπόπτων εγκληματικών πράξεων. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, αλλά συνεχίζεται η αμφισβήτηση της κυβέρνησης, στο πρόσωπο της Κάρι Λαμ.

Πηγή:DW / Ειρήνη Αναστασοπούλου 
NEWS