Aφιέρωμα στον ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ από την Telegraph.

by Expertnews.gr

Aφιέρωμα στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας να βάλει τέλος στην μεγαλύτερη ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κάνει η βρετανική Telegraph.

Η  Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη «θα εγκαταλείψει την εθνικιστική πολιτική που κυριαρχεί στη συζήτηση σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά προσφέρει μια φιλελεύθερη, μετριοπαθή ατζέντα που μπορεί να ενώσει τα συμφέροντα τόσο των αγορών όσο και των Ελλήνων για πρώτη φορά από τότε που η χώρα βυθίστηκε σε βαθιά ανελέητη κρίση», γράφει η Telegraph.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το βρετανικό μέσο στην μετακόμιση της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο από την οποία εξοικονομήθηκαν σχεδόν 90.000 ετησίως για ενοίκια.

Η Telegraph αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να κάνει την Ελλάδα ανοιχτή ξανά για την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Μετά από χρόνια απόκοπής από τη διεθνή χρηματοδότηση και βαθιάς λιτότητας το νησιωτικό έθνος μπορεί να ξαναχτιστεί», σημειώνεται.

Αναφερόμενος στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη το βρετανικό μέσο θυμίζει πως ενώπιον επενδυτών έθεσε στο επίκεντρο του την «αποκατάσταση της στενής σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές».

«Το περασμένο Δεκέμβριο είπε σε ακροατήριο που περιελάβανε ξένους επενδυτές πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι ο τρόπος “αύξησης των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ”, προσελκύοντας παράλληλα χρηματοδότηση από το εξωτερικό και δεσμευόμενος ότι θα ελευθερώσει την Ελλάδα από φόρους που ‘τιμωρούν την επιτυχία’», τονίζει το δημοσίευμα.

Περικοπές φόρων, μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό για να γιατρευτούν οι πληγές τις Ελλάδας από την οικονομική ύφεση, είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα στον πυρήνα του σχεδίου της ΝΔ.

«Πρώην τραπεζίτης με φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα, ο Μητσοτάκης μπορεί να μοιάζει με μια επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο, αλλά οι Έλληνες θέλουν να ζήσουν κανονικά μετά από οδυνηρά χρόνια κάτω από τη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυστηρούς όρους διάσωσης», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης τονίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει με μεταρρυθμίσεις να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της Ελλάδας και στη συνέχεια να διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο για να ανασάνουν οι Έλληνες.

«Μετά από μια άνετη νίκη στις ευρωεκλογές τον Μάιο, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κερδίσει μια απόλυτη πλειοψηφία αυτή την Κυριακή, έχοντας 8 με 10 ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις», αναφέρει η Telegraph.

Οι περικοπές φόρων στο επίκεντρο του «γαλάζιου» σχεδίου
«Οι όροι της διάσωσης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα το 2015 θα μπορούσαν να στοιχειώσουν τη νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη καθώς θα προσπαθεί να εφαρμόσει το σχέδιο της. Η Ελλάδα πρέπει ακόμα να επιτύχει τον κύριο στόχο για τα πλεονάσματα του 3,5% και οι εμπειρογνώμονες διερωτώνται εάν η Νέα Δημοκρατία έχει το δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή φορολογικών περικοπών», αναφέρει η Telegraph.

«Οι φορολογικές περικοπές για τα μεσαία εισοδήματα, τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης και η ανάπτυξη του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας θα πρέπει να έχουν πολύ καλές επιπτώσεις όσον αφορά την ανάπτυξη», αναφέρει ο καθηγητής Kevin Featherspoon του London School of Economics.

Οι φόροι για τις εταιρίες θα μειωθούν από το 28% στο 20% παράλληλα με τις μειώσεις φόρων σε ακίνητα και τις ασφαλιστικές εισφορές αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη το σχέδιο της ΝΔ.

Η χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων, λέει η Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, θα προέλθει από περικοπές δαπανών ύψους 1,5 δισ. Ευρώ εντός των πρώτων δύο ετών της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η λογική της χαμηλότερης φορολογίας που μειώνει το κίνητρο για φοροδιαφυγή βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των δημοσιονομικών ελπίδων της Νέας Δημοκρατίας, εμποδίζοντας τον κύκλο εργασιών από το να «κρύβεται κάτω από το χαλί της μαύρης οικονομίας», λέει η Σοφία Ζαχαράκη.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε ετήσια ανάπτυξη 4% και να δημιουργήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Μόλις καταστεί σαφές ότι εννοούμε όσα λέμε, θα απευθυνθούμε στους εταίρους μας για να επαναδιαπραγματευτούμε τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2020, χρησιμοποιώντας τη συντριπτική πλειοψηφία για να μειώσουμε περαιτέρω τους φόρους», προσθέτει.

«Με ελάχιστο δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι η φήμη του στους επενδυτές», αναφέρει η Telegraph τονίζοντας πως ήδη το κλίμα στην αγορά έχει αρχίσει να αλλάζει αφού η «απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να βυθιστεί κάτω από την απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Ιταλίας. Τα κόστη δανεισμού για την κυβέρνηση είναι σχεδόν εννέα φορές χαμηλότερα από ό, τι στα υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ταραχώδους εκκίνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας είναι τουλάχιστον ενήμερος για την ανάγκη να εδραιωθεί πρώτα η αξιοπιστία και στη συνέχεια ίσως να αναζητήσει δημοσιονομικό χώρο», λέει ο Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής οικονομικών στο London School of Business.

NEWS