ΥΠΕΝ: Μελέτες και παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων

by Expertnews.gr

Νέες δράσεις για πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα συζητήθηκαν και επιλύθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Αναλυτικά,  μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν οι μελέτες για:

  • Την αποκατάσταση και θέση σε χρήση διατηρητέου συγκροτήματος Βυρσοδεψίου του 19ου αιώνα, καθώς και τη μετατροπή του σε τουριστικό κατάλυμα ιδιαίτερης ταυτότητας τεσσάρων (4) αστέρων, 34 κλινών.
  • Την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, επί των οδών Παναγή Τσαλδάρη 12 (πρώην Πειραιώς) και Γερανίου, με τον καθορισμό συμπληρωματικών ειδικών όρων και χρήσης για την μετατροπή του σε Ξενώνα Φιλοξενίας Νέων.

Εγκρίθηκαν επίσης οι όψεις του νέου εργοστασίου παραγωγής χάρτου – κατ’ επέκταση υφιστάμενου βιομηχανικού κτηρίου – στην εκτός σχεδίου περιοχή Τσεφλίκι-Περιβόλια στον δήμο Τανάγρας.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι οι εν λόγω μελέτες διατηρούν και αναδεικνύουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των κτηρίων, αναβαθμίζουν την αισθητική και την ποιότητά τους κι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες σχεδιαστικές απαιτήσεις.

Παράλληλα, εγκρίθηκαν οι παρεμβάσεις σε χαρακτηρισμένα διατηρητέα:

  • Στο κτήριο επί των οδών Σωτήρος Διός και Πραξιτέλους στον δήμο Πειραιά, που έχει χαρακτηρισθεί για τις όψεις τους από το υπουργείο Πολιτισμούς και Αθλητισμού «έργο τέχνης».
  • Στο κτήριο  επί της οδού Βαλτετσίου 17.
  • Στο κτήριο κτιρίου επί των οδών Τομπάζη 2 και Κριεζή του δήμου Αθηναίων.
  • Στο κτήριο επί της οδού Aκαδημίας 14 του Δήμου Αθηναίων.
  • Σε κατασκευές στο τμήμα διατηρητέου κτηρίου επί των οδών Σαρρή 11 και Ρήγα Παλαμήδη, στην περιοχή Ψυρρή, του δήμου Αθηναίων.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η τροποποίηση σχεδίων αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στο ακίνητο επί των οδών Τουρναβίτου και Αγ. Ασωμάτων στον δήμο Αθηναίων, με στόχο να προωθηθεί και να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο για την αναβάθμιση του ευρύτερου πολεοδομικού  περιβάλλοντος.

Τέλος, εγκρίθηκε η ανέγερση νέας βιομηχανικής μονάδας της MegaplastS.A. στο Μεσοβούνι Θηβών, στη Βοιωτία.


NEWS