Βουλή: Την Κυριακή στις 18:00 η ορκωμοσία όσων εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου

by Expertnews.gr

Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκλιση της Βουλής, που προήλθε από τις  εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Την ίδια ώρα, η απλή αναλογική αποτελεί πλέον παρελθόν για τη χώρα μας με τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου να έχουν προκαλέσει τριγμούς και μούδιασμα στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σε μικρότερα κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να βρεθούν εντός της επόμενης, σύντομης, κοινοβουλευτικής περιόδου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου,θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφόρησαν και η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές.

Με την ενισχυμένη αναλογική, στις 25 Ιουνίου, αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε συν μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των πενήντα εδρών ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Στη συζήτηση των ημερών παραμένει και η αυτοδυναμία με την ενισχυμένη αναλογική που μπορεί να αποτελέσει και έναν γρίφο για δυνατούς λύτες καθώς το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να την κατακτήσει το πρώτο σε ψήφους κόμμα.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτή δεν είναι καθόλου δεδομένη καθώς εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Έτσι, ενώ με την απλή αναλογική και με το 16% των κομμάτων εκτός Βουλής, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 40,79%, στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αν, για παράδειγμα, μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που το ποσοστό τους αθροίζεται στο 10% τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται στο 37,4%.

Παρ’ όλα αυτά η αυτοδυναμία, όπως τονίζουν οι αναλυτές, δεν θεωρείται 100% σίγουρη για δύο λόγους: α) η σιγουριά της νίκης που ενδέχεται να διακατέχει το κόμμα το οποίο τερμάτισε πρώτο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής με αποτέλεσμα να μην «τρέξουν» με την ίδια εγρήγορση και στην αναμέτρηση του Ιουνίου και β) το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει το πολιτικό προσωπικό που θα επιδιώκει την προσωπική ψήφο με δεδομένο ότι αυτές οι εκλογές θα είναι με λίστα και αφορούν τους επιλαχόντες.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 20,07% είναι η χαλαρή ψήφος κάτι το οποίο δεν αποκλείεται στις επόμενες εκλογές να αντιστραφεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά το σοκ που υπέστη, να συσπειρωθεί.
NEWS