Βουλή: Εγκρίθηκε η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

by Expertnews.gr

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία».

Υπέρ της ψήφισης του σχεδίου νόμου δήλωσε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια, δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“Η συνεργασία με την Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ένα αυξημένο αποτύπωμα στην τεχνολογική ανάπτυξη, έχει και σημαντικά κεφάλαια επένδυσης στην καινοτομία, κατά την άποψη μας προσφέρει πραγματικά μοναδικές ευκαιρίες, όχι μόνο για την επιστημονική αλλά και για την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας. Και παράλληλα, ενισχύεται και η διεθνής επιρροή της χώρας ενδυναμώνοντας τους πολιτικούς και τους γεωπολιτικούς δεσμούς με μία χώρα κλειδί στην ευρύτερη περιοχή”, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. “Ειδικά όσον αφορά τους δασμούς, είναι αναγκαίο να υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση σε αυτό το φαινόμενο. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδρά πολύ πιο συνεκτικά και πιο συγκροτημένα σε οποιεσδήποτε τέτοιες αλλαγές υφίστανται, αλλά στο ζήτημα ειδικά των δασμών, νομίζω, ότι ήταν και πολύ σώφρων η επιλογή της κυβέρνησης να μην δράσει αποσπασματικά και είναι κάτι το οποίο σίγουρα απαιτεί πολύ μεγάλη ανάλυση και μελέτη για το μέλλον”, είπε ο κ. Καλαφάτης.

” Επιβεβαιώνουμε την αμοιβαία επιθυμία, να ωθήσουμε την Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία των δύο κρατών, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους με τρόπο, που συμβάλλει στην επίτευξη κοινών στόχων στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή. ‘Αμεσα ωφελούμενοι, είναι η Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις επιχειρήσεις στις δύο χώρες”, δήλωσε, αναφερόμενος στο μνημόνιο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου.

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το Μνημόνιο, είπε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Νικητιάδης. Επισήμανε ωστόσο ότι δεν εξειδικεύει επιστημονικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και δεν εξειδικεύει σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας, επιστημονικούς τομείς αιχμής όπως ηΤεχνητή Νοημοσύνη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπάρχει αοριστία, ως προς τη χρηματοδότηση των δράσεων.

“Οφείλουμε να παραθέσουμε τις ενστάσεις μας και τον έντονο προβληματισμό μας αναφορικά με τη στάση της Σαουδικής Αραβίας εν γένει, ως πολιτεία και ως κράτος με πολλές μελανές εκφάνσεις, ειδικά με το ισχυρό φονταμενταλιστικό στοιχείο που την διέπει”, είπε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης. Σημείωσε ωστόσο ότι η κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας “είναι σε μία κατεύθυνση που μόνον θετικά μπορεί να προσδώσει”.

“Στη Συμφωνία που συζητάμε το αντισυμβαλλόμενο μέρος είναι ένα μεσαιωνικό σκοταδιστικό κράτος που δολοφονεί το λαό της Υεμένης, πρωταγωνιστεί στην κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών”, ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά και σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία, εκτός από στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, στην παρούσα φάση, παζαρεύει για αναβαθμισμένες στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ.

“Οι συμφωνίες, οι οποίες υπογράφηκαν μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δεν ξέρουμε τι έχουν αποδώσει, δεν έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα και δεν έχουμε και πληροφορίες”, παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στυλιανός Φωτόπουλος και επισήμανε ότι από το 2021, η Ελλάδα έστειλε αντιαεροπορικούς πυραύλους «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, για να φυλάει τις πετρελαιοπηγές, και συνεπώς ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει τα οφέλη αυτών των συμφωνιών.

“Η Σαουδική Αραβία είναι μια δικτατορία φτιαγμένη από πετρέλαιο, αίμα και δυτικά συμφέροντα. Και ενώ η ελίτ του κόσμου και εμείς σήμερα εδώ μιλούν για προόδους, καινοτομίες για νέα εποχή, η Σαουδική Αραβία παραμένει ένα από τα πιο ωμά και βάρβαρα καθεστώτα στον πλανήτη. Ένα καθεστώς απόλυτης μοναρχίας, θεοκρατικού φονταμενταλισμού και αντικοινωνικής ταξικής βαρβαρότητας”, είπε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα.

“Η μόνη συνεργασία που μέχρι στιγμής είχε η Σαουδική Αραβία με τη Χώρα μας, ήταν μέσω ενός μεγάλου ιδιωτικού φορέα, των Διυλιστηρίων και φύγαν νύχτα”, παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της “Νίκης” Νίκος Βρεττός που κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα για τα πεδία στα οποία να αναπτυχθεί συνεργασία προς όφελος των Ελλήνων.

“Είναι η μόνη χώρα που δεν επιτρέπει εκκλησίες ή ναούς άλλων θρησκειών. Δεν πιάνω καν και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τριακόσια τριάντα εκτελέσεις ανθρώπων, διακόσιοι πενήντα αποκεφαλισμοί. Σίγουρα πολλές χώρες στον κόσμο είναι που δεν θα βρούμε την απόλυτη ελευθερία και μη καταπάτηση δικαιωμάτων και κάνουμε Συμβάσεις, αλλά αυτή η χώρα δυστυχώς, είναι μακράν η πιο καταπιεστική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους ανθρώπους των άλλων χωρών”, είπε ο ειδικός αγορητής των “Σπαρτιατών” Ιωάννης Κόντης.

Η Σαουδική Αραβία είναι κράτος το οποίο παίζει πολύ αρνητικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας και προσέθεσε: ” έχουμε ένα κράτος το οποίο εφαρμόζει μια στενή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, της Σαρία, και αυτό οδηγεί σε εκατοντάδες αποκεφαλισμούς, αντιφρονούντων σε πολλές περιπτώσεις. Είχαμε περί τους διακόσιους το 2022 και άλλους τόσους αποκεφαλισμούς το 2023. Και αυτό καταδικάζεται μαζικά από όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και βεβαίως, η χώρα μας υποτίθεται ότι εφαρμόζει συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και του ΟΗΕ και της Ευρώπης, και πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα. Αλλά απ΄ ότι φαίνεται δεν είναι”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

NEWS