Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο για την Ενεργειακή Διασύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στη Βουδαπέστη.
Στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση των συμμετεχουσών χωρών για σύσφιξη της ενεργειακής περιφερειακής συνεργασίας.
Η κ.Σδούκου ανέφερε ότι, είναι ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την υλοποίηση ενός νέου οραματικού project, του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία ενόψει και της λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου Ρωσίας-Ουκρανίας στο τέλος του έτους.
Ενός έργου που πρέπει να στηριχθεί από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία έως το 2027.
Σε συνέχεια των συζητήσεων στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου, η κ. Σδούκου έθεσε εκ νέου το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας στην περιοχή και των ακραίων αποκλίσεων σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη ζητώντας από τον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ ACER να προχωρήσει σε σχετική μελέτη την οποία να παρουσιάσει στους Υπουργούς τον Δεκέμβριο.
Επίσης, η κ Σδούκου τόνισε πως απαιτείται, πέρα από τα μακροπρόθεσμα μέτρα της ενίσχυσης των διασυνοριακών υποδομών και της βέλτιστης αξιοποίησής τους, να δημιουργηθούν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργαλεία για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και την θωράκιση των καταναλωτών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, με τους Υπουργούς Ενέργειας των κρατών της περιφερειακής ομάδας CESEC, διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με την πρόοδο στον τομέα των ΑΠΕ και του υδρογόνου, τις ανάγκες της περιοχής σε διασυνοριακές υποδομές και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σε αποθήκευση και ευελιξία. Περαιτέρω, τονίστηκε η σημασία της σύζευξης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Υιοθετήθηκαν σχετικά Συμπεράσματα της Συνόδου, ενώ υπεγράφη από τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου Μνημόνιο Κατανόησης για την εναρμόνιση της ποιότητας των αερίων που μεταφέρεται μέσα από τις υποδομές των χωρών της περιοχής, κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά και για τον Κάθετο Διάδρομο.
Η Ελλάδα μετά την υλοποίηση επενδύσεων όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός ΙGB και ο αγωγός TAP, αναγνωρίζεται της ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου από εναλλακτικούς προμηθευτές στην περιοχή CESEC, με σημαντική συμβολή στους στόχους του RePowerEU για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027 και στην ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής.