Το Πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» (“Gigabit Connectivity Voucher Scheme”) επιχορηγεί την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους απόκτησης της σχετικής υπηρεσίας και ιδιαίτερα του κόστους που αντιστοιχεί στην αρχική σύνδεση (ενδεικτικά του κόστους εγκατάστασης της οριζόντιας οπτικής καλωδίωσης για τη διασύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας με την υφιστάμενη κάθετη καλωδίωση, του κόστους τερματικού εξοπλισμού, του κόστους ενεργοποίησης και του μηνιαίου τιμήματος για τους πρώτους 24 μήνες της συνδρομής).
Το Πρόγραμμα δρα συμπληρωματικά με το Πρόγραμμα «Smart Readiness», προκειμένου να αρθούν εμπόδια που περιορίζουν τη χρήση των υπηρεσιών VHCN από τους πολίτες, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
Η συνολική οικονομική αξία του Voucher ορίζεται στο ποσό των 200,00€ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό ή μικρομεσαία επιχείρηση (περιλαμβανομένων των επιτηδευματιών).
Η διάθεση των κουπονιών Συνδεσιμότητας Gigabit θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις (4) φάσεις:
Η πρώτη (Α’) φάση θα ολοκληρωθεί με την διάθεση διακοσίων χιλιάδων (200.000) κουπονιών συνδεσιμότητας Gigabit, κατά την οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εξήντα χιλιάδες (60.000) συνδέσεις κτηρίων του Προγράμματος Smart Readiness.
H δεύτερη (B’) φάση εκκινεί υπό την προϋπόθεση να έχει πληρωθεί η συνθήκη της προηγούμενης παραγράφου, ήτοι της ένταξης 60.000 κτηρίων στο Πρόγραμμα Smart Readiness και ολοκληρώνεται με την διάθεση εκατόν χιλιάδων (100.000) κουπονιών του Προγράμματος Gigabit. Κατά την Β’ Φάση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τριάντα χιλιάδες (30.000) συνδέσεις κτηρίων του Προγράμματος Smart Readiness.
Η Τρίτη (Γ’) φάση εκκινεί υπό την προϋπόθεση ένταξης των 30.000 συνδέσεων του Προγράμματος Smart Readiness, κατά την προηγούμενη παράγραφο και ολοκληρώνεται με την διάθεση 50.000 κουπονιών συνδεσιμότητας Gigabit. Κατά την διάρκεια της Γ’ Φάσης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) συνδέσεις κτηρίων του Προγράμματος Smart Readiness.
Η τέταρτη (Δ’) φάση εκκινεί υπό την προϋπόθεση ένταξης των 15.000 συνδέσεων του Προγράμματος Smart Readiness, κατά την προηγούμενη παράγραφο και ολοκληρώνεται με την διάθεση πενήντα χιλιάδων (50.000) κουπονιών συνδεσιμότητας Gigabit. Κατά την διάρκεια της Δ’ Φάσης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι υπόλοιπες δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) συνδέσεις κτηρίων του Προγράμματος Smart Readiness.
Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 79.999.921,33 Ευρώ.
Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών) που δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) μεγαλύτερη των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν την έδρα/το υποκατάστημά τους αντίστοιχα σε κτήρια που βρίσκονται στις Περιοχές Παρέμβασης και θα λάβουν ενίσχυση μέσω του Προγράμματος.
Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών), προκειμένου να είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος, θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια διαθέτοντας ελληνικό Α.Φ.Μ..
- Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
- Δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμη δραστηριότητα
- Στις περιπτώσεις μικτής δραστηριότητας (δηλαδή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους και σε μη επιλέξιμους προς ενίσχυση τομείς), ο ωφελούμενος υποχρεούται σε διακριτή λογιστική παρακολούθηση, ώστε να μην ενισχύονται μη επιλέξιμες δραστηριότητες
- Λειτουργούν νόμιμα και συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, διαθέτοντας, εφόσον τους ζητηθεί, το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους (π.χ. άδεια λειτουργίας, απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας, την τυχόν κατά περίπτωση προβλεπόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, κλπ.).
- Συνιστούν νομική οντότητα (π.χ. Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός) ή Ατομική Επιχείρηση και τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
- Έχουν την ιδιότητα της ΜμΕ σύμφωνα με τον Ορισμό της ΜμΕ στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, λαμβανομένων υπόψη των όρων για τη διατήρηση της ιδιότητας αυτής.
- Δεν έχουν λάβει σε οποιαδήποτε περίοδο τριών ετών, σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτό το πρόγραμμα.
- Xάριν πληρότητας διευκρινίζεται πως ο έλεγχος σώρευσης, θα διενεργείται συμπεριλαμβάνοντας το τυχόν αναλογούν ποσό στην περίπτωση που η ωφελούμενη επιχείρηση αιτείται ενίσχυσης για την έδρα/υποκατάστημά της σε κτήριο που έχει υπαχθεί στο Πρόγραμμα «Smart Readiness». Το τυχόν αναλογούν ποσό που προκύπτει από την υπαγωγή της επιχείρησης στο Πρόγραμμα «Smart Readiness» θα προκύπτει με επιμερισμό του συνολικού ποσού επιχορήγησης μέσω του Προγράμματος «Smart Readiness» σε ίσα μέρη βάσει του πλήθους των ιδιοκτησιών / ανεξάρτητων χώρων που βρίσκονται στο κτήριο.
- Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων του Κανονισμού, ο υποβάλλων την Αίτηση Συμμετοχής δεν δύναται να καταστεί ωφελούμενος του Προγράμματος.
- Δεν βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση και επιπλέον δεν έχουν υποβάλει αίτηση περί πτώχευσης και θέσης σε αναγκαστική διαχείριση βάσει του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας.
- Δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α’137).
- Δεν υπάρχει εκκρεμής διαταγή ανάκτησης ενίσχυσης που κρίθηκε παράνομη ή ασύμβατη με το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.
- Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος αποτελεί μικρομεσαία επιχείρηση (περιλαμβανομένων των επιτηδευματιών) εφαρμόζεται η διαδικασία του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά στη Συλλογή και Καταχώρηση δεδομένων του άρθρου 22.2.δ του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 όπως, ειδικότερα, προβλέπεται στην Ενότητα 12.3 της Πρόσκλησης.
Εξαιρούνται από το Πρόγραμμα:
- οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιδότηση στο πλαίσιο της δράσης Super–Fast Broadband (SFBB – https://sfbb.gr/), εφόσον πρόκειται για υφιστάμενη σύνδεση,
- οι προβληματικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στις σχετικές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ενδιαφερόμενοι (Ωφελούμενοι και Πάροχοι Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών) καλούνται να λάβουν υπόψη τους τα κάτωθι χρονικά ορόσημα:
Ωφελούμενοι:
Αιτήσεις Έκδοσης Voucher υποβάλλονται από την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τον διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος (www.gigabit-voucher.gov.gr) έως και:
- την Τρίτη 30-09-2025 για ωφελούμενους φυσικά πρόσωπα
- τη Δευτέρα 15-09-2025 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών).
Ως ημερομηνία λήξης της περιόδου εξαργύρωσης voucher ορίζεται η Παρασκευή, 31-10-2025.
Πάροχοι Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών:
- Αιτήσεις εγγραφής Παρόχων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος υποβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Προγράμματος, έως την Τρίτη 15-07-2025.
- Αιτήματα έγκρισης Προσφορών Παρόχων υποβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Προγράμματος έως την Πέμπτη 31-07-2025.
- Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και ολοκλήρωσης του Προγράμματος ορίζεται η Τετάρτη 31/12/2025.
Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται μέσω του διαδικτυακού τόπου του Προγράμματος (http://www.gigabit-voucher.gov.gr/), του γραφείου υποστήριξης κοινού στο 210 2151029, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gigabit@ktpae.gr.