Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

by Expertnews.gr

H Αναμνηστική φωτογραφία του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατιας με πρωθυπουργό τον κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η εποχή του διχασμού και της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Και θέλω να συγχαρώ τους Υπουργούς για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τις τελετές παράδοσης παραλαβής στα υπουργεία τους. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε γέφυρες και όχι για να υψώσουμε τείχη.

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και τις 12 προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ανέπτυξε στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ξεκινώντας την ομιλία του, που για πρώτη και τελευταία φορά έγινε με την πλήρη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και σε απευθείας σύνδεση, ανέφερε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται με τους υπουργούς μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί πρέπει να διαχωρίζεται η εκτελεστική από τη νομοθετική λειτουργία, και δίχως μετάδοση καθώς θα είναι συνεδριάσεις για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και για τις δράσεις που θα αναπτύσσονται και όχι για τις εντυπώσεις. Σημείωσε, δε, ότι θα μετέχουν μόνο οι υπουργοί και πρόσθεσε πως οι αρμοδιότητες υπουργών και υφυπουργών θα είναι καθορισμένες. 

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους πολίτες γιατί -όπως είπε- «κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών, ζητήσαμε ισχυρή εντολή και οι πολίτες μάς την έδωσαν απλόχερα.

Καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμετρο πόλεμο, αυτόν της αλλαγής του κυβερνητικού μοντέλου.Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε, δρομολογούμε ήδη δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες. Έχουμε το σχέδιο και το κατάλληλο επιτελείο για να το εφαρμόσουμε».

Για τη σύνθεση της κυβέρνησης τόνισε ότι υπάρχουν «πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση», ενώ ευχαρίστησε όσους άφησαν την καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια.

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους», επισήμανε στους υπουργούς και υφυπουργούς του και συμπλήρωσε: «Σήμερα θα παραλάβετε έναν φάκελο με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες της προηγούμενης». Παράλληλα, είπε ότι θα παραλάβουν και ένα έντυπο για να καταθέσουν τις προτάσεις και τις σκέψεις για τις προγραμματικές δηλώσεις. Όπως υποστήριξε, «αρωγός θα είναι το ηλεκτρονικό σύστημα για παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και συνδέσμου με τη γραμματεία της κυβέρνησης».

Φιλοδοξία, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να λειτουργήσει η κυβέρνηση ως καλοκουρδισμένη μηχανή με στόχους και χρονοδιαγράμματα και ο «πρώτος που αξιολογείται είμαι εγώ».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: «Στις 17 ορκιζόμαστε στη Βουλή, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο. Στις 20-22 θα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στις 22 η κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

«Πετύχαμε τον κεντρικό στόχο της αυτοδυναμίας για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου είναι εφικτό. Η εποχή του ανούσιου διχασμού τελείωσε στις 7 Ιουλίου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για τον επιτελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και μετά το φορλογικό με τις μειώσεις φόρου που έχει δεσμευτεί. Ταυτόχρονα, θα αποκατασταθούν το κύρος και η ηρεμία στη Δικαιοσύνη με τον ορισμό της νέας ηγεσίας με σεβασμό στην ιεραρχία της Θέμιδας.

Όλα αυτά, σημείωσε, «σηματοδοτούν την απόλυτη επιχειρησιακή μας ετοιμότητα, ξέρουμε τι θέλουμε και πώς να το πετύχουμε». Αναφορά έκανε και στο ήθος και ύφος της κυβέρνησης:

– Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια, η κοινωνία περιμένει έργα και πράξεις, δουλεύουμε για το εμείς. Μειώνουμε κατά το ένα τρίτο τις γραμματείες και καθιερώνουμε κανόνες δεοντολογίας για τη συνεργασία μεταξύ μας.

– Δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο. Δεν σταμάταμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του για να διορθώνονται αστοχίες. Το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης μας βοηθά.

– Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας, κρινόμαστε με όσα εκπέμπουμε, και όχι μόνο με τις δηλώσεις, αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα υπάρχει ετήσιο στρατηγικό σχέδιο για κάθε υπουργείο και έθεσε τις 12 βασικές προτεραιότητες:

– Ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις.

– Αξία στην ακίνητη περιουσία.

– Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα.

– Κοινωνική συνοχή και αληλλεγγύη.

– Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό. Σημείωσε ότι αύριο θα επίσκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουμε το σχέδιο για το μέλλον της εκπαίδευσης.

– Ποιοτική δημόσια υγεία.

– Νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε, δεν θα δεχθούμε καμία απόκλιση από την εργασιακή νομοθεσία.

– Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.

– Προστασία του περιβάλλοντος.

– Σύγχρονο ψηφιακό κράτος.

– Νέο μοντέλο πολιτισμού.

– Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα, με την ίδια τόλμη καλούμαστε να κυβερνήσουμε και μακάρι να συναντήσουμε την ίδα ωριμότητα από την αντιπολίτευση.

Ο λαός περιμένει από εμάς να σηκώσουμε τα μανίκια, να αγαπήσουμε το καθήκον μας. Δεν θα γίνουμε άλλη μία κυβέρνηση αλλά μία άλλη κυβέρνηση. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους

NEWS