Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ακύρωσε δωρεά στο υπουργείο Υγείας λόγω αδιαφορίας

by Expertnews.gr

“Η αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου δεν κατέθεσε ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ που θα διασφάλιζε την ομαλή πορεία της δράσης”

Στην ακύρωση προγραμματισμένης δωρεάς -που θα κατευθυνόταν στο υπουργείο Υγείας για εκπαιδευτική δράση για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις- προέβη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όχι μόνο λόγω μη ανταπόκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και γιατί υλοποιούνταν παρεμφερής δράση από το ίδιο το ελληνικό δημόσιο!

Στην 4η τακτική τριμηνιαία ενημέρωση προόδου εργασιών για τον έναν χρόνο από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΙΣΝ, το Ίδρυμα κάνει μάλιστα λόγο για «μονομερείς εξελίξεις».

«Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εκπαιδευτική δράση της Πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε προτείνει στο Υπουργείο Υγείας να συμπεριληφθεί στην “Πρωτοβουλία για την Υγεία” ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, δεδομένης της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων στα νοσοκομεία που οδηγούν κατ’ επέκταση σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα μας. Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, και για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε μηνών, το ΙΣΝ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για τον σχεδιασμό της εν λόγω δράσης.

Ωστόσο, η αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου δεν κατέθεσε ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ που θα διασφάλιζε την ομαλή πορεία της δράσης. Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες ημέρες, το ΙΣΝ πληροφορήθηκε ότι, παρεμφερής εκπαιδευτική δράση, ασύμβατη με την ολοκληρωμένη αρχική πρότασή του προς το Υπουργείο, βρίσκεται ήδη υπό υλοποίηση από φορέα του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ), με πόρους του ΕΔ.

Ως εκ τούτου, και δεδομένων των μονομερών εξελίξεων, το ΙΣΝ ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας ότι η δωρεά του για την εν λόγω δράση δεν μπορεί να υλοποιηθεί όπως είχε εξαρχής σχεδιαστεί και κατά συνέπεια ακυρώνεται .Το ΙΣΝ θα εξακολουθήσει να εξετάζει, στο άμεσο μέλλον, το ενδεχόμενο υποστήριξής του προς το σκοπό αυτό, μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς»

Αθήνα, 4 Μαΐου 2019

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ακύρωση δωρεάς 300 εκατ. από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, είναι άλλο ένα δείγμα της ανικανότητας και της ιδεοληψίας που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Πλήρης Δήλωση
«Πρωτοφανής είναι η παντελής αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να εγγυηθεί τη Δημόσια Υγεία στην πατρίδα μας.
Τελευταίο ηχηρό ράπισμα στην αξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας, είναι η ακύρωση από την πλευρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ευρείας εκπαιδευτικής δράσης, μέσω δωρεάς προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ευθύνονται για τον θάνατο 1600 συμπολιτών μας και για δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες κάθε χρόνο.
Μη ανταποκρινόμενη επί 15 μήνες στις προφανείς υποχρεώσεις της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα η αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου να μην καταθέσει “ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ που θα διασφάλιζε την ομαλή πορεία της δράσης”, όπως αναφέρεται στην τακτική τριμηνιαία Ενημέρωση Προόδου Εργασιών.
Πρόκειται άραγε για μια ακόμα τραγική ολιγωρία της Κυβέρνησης ή για την πασίγνωστη εμμονή της στην δαιμονοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ακόμη και όταν αυτή αφορά κοινωφελείς δράσεις και δωρεές; Ενδεχομένως, βέβαια να είναι και τα δύο.
Ευτυχώς για τους πολίτες, η κυβέρνηση που έβλεπε τις ευκαιρίες να περνούν, οδεύει οριστικά προς την έξοδο. Η εκλογική ετυμηγορία και η καταδίκη των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ και των ευκαιριακών συνοδοιπόρων του θα εκφραστεί εμφατικά στις 26 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές».

 
NEWS