Βρυξέλλες: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

by Expertnews.gr

Στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, στο επίκεντρο των συζητήσεων, είναι η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών 2024, και η συζήτηση για την επιλογή των προσώπων  που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, αναλαμβάνουν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, είχαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Για την προεδρία της Κομισιόν θα προταθεί η ανανέωση θητείας της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

Για τη θέση του Σαρλ Μισέλ, στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, της οποίας το όνομα «κυκλοφορούσε» για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφια, ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Πιστεύω ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για ονόματα, αλλά κατά την άποψή μου και την προσέγγιση της Δανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κάνει εξαιρετική δουλειά», τόνισε η Μέτε Φρεντερίκσεν. Σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία της ΕΕ και είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε μία καλή λύση».

 

 

 

NEWS