Το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα βρίσκεται μάλλον σε μια “κατάσταση έντονης αστάθειας παρά πόλωσης”

by Expertnews.gr

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζουν να αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα καθώς σύμφωνα με μια νέα έκθεση, υπάρχουν σχεδόν 100 εκ αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ανά την Ήπειρο. Η έκθεση της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) περιλαμβάνει στοιχεία από 14 χώρες που θα συμμετέχουν στις εκλογές του Μαΐου και δείχνει, σύμφωνα με τον Mark Leonard της οργάνωσης, ότι το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα βρίσκεται μάλλον σε μια “κατάσταση έντονης αστάθειας παρά πόλωσης” με αναποφάσιστους ψηφοφόρους που κινούνται “ρευστά μεταξύ κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς. Συγκεκριμένα, 43% των ερωτηθέντων απάντησαν μετά βεβαιότητας ότι θα ψηφίσουν και 57% ότι δεν είναι σίγουροι. “Ένα ποσοστό 70% είναι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που δεν είναι ταγμένοι σε κανένα κόμμα”, αναφέρει η έκθεση. Η εν λόγω έκθεση με τίτλο “Τι θέλουν πραγματικά οι Ευρωπαίοι: αποδόμηση πέντε μύθων” – δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Όπως ξεκαθαρίζει ο τίτλος, “καταρρίπτει πέντε μύθους” σχετικά με τις εκλογές. Αυτοί είναι:
Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει μετατοπιστεί από κόμματα σε φυλές. Η έκθεση αναφέρει ότι η αλήθεια είναι ότι το εκλογικό σώμα είναι “ρευστό” και υπάρχουν “σχεδόν 97 εκ ψηφοφόροι που είναι ακόμα αναποφάσιστοι.”
Οι εκλογές θα είναι μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στην Ευρώπη και εκείνων που πιστεύουν στο έθνος κράτος. Η δεξαμενή σκέψης αναφέρει ότι στην πραγματικότητα οι ψηφοφόροι “ανταποκρίνονται σε εκείνους που κρίνουν ως αξιόπιστους για αλλαγές στους τομείς που τους ενδιαφέρουν.”
Το μεταναστευτικό θα είναι το κεντρικό ζήτημα στις εκλογές. Η έκθεση λέει ότι εσωτερικά ζητήματα, “όπως ισλαμικός εξτρεμισμός, διαφθορά, υγεία καθώς και οικονομία και επίπεδο διαβίωσης αποτελούν επίσης σημαντικά θέματα.
Υφίσταται ένας διχασμός μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ECFR αναφέρει ότι υπάρχει μάλλον ένα περιφερειακό συνονθύλευμα ανησυχιών και συμφερόντων παρά ένας διχασμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Οι Ευρωπαϊκές εκλογές είναι αποκλειστικά εθνικές. Η έκθεση αναφέρει ότι αυτές “ενδέχεται να είναι οι πρώτες πραγματικά διακρατικές Ευρωπαϊκές εκλογές.
Σύμφωνα με τον Leonard: “Αντί να κινείται προς τα άκρα, το Ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα είναι σε σύγχυση…κινούμενο προς πάσα κατεύθυνση, μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς, και από τον λαϊκισμό στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τα παραδοσιακά κόμματα να επανασυνδεθούν με τους ψηφοφόρους” αν μπορούν να “επαναπροσδιορίσουν εαυτούς ως τολμηρούς μεταρρυθμιστές με πολιτικές που θα αλλάξουν τις ζωές των πολιτών προς το καλύτερο.”

ΠΗΓΗ Paul Dallison, Politico
NEWS