Τις θέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός

by Expertnews.gr

Τις θέσεις και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Εγκαινιάζοντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη καλύτερης φύλαξης συνόρων, αυστηρότερο, δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα ασύλου και επαναπροωθήσεων, ανακούφιση των νησιών μας με καλύτερη διαχείριση και διάχυση στην επικράτεια και ανάδειξή του προβλήματος, ως διεθνές θέμα.

«Το θέμα ήρθε για να μείνει, πιθανότητα να ενταθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο. Η Ελλάδα επηρεαζόταν ανέκαθεν από μεγάλα γεγονότα, πέτυχε επειδή ήξερε να τα διαχειριστεί, έτσι θα τα καταφέρει και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε πως το πρόβλημα σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό. Όπως εξήγησε, το 2015 οι Σύροι που έφευγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο έφταναν στο 75% των εισερχομένων, ενώ σήμερα είναι μόλις 2 στους 10. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, αλλά και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. «Η πλειονότητα όσων μπαίνουν έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα στην αρχή και πριν γιγαντωθεί.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση πυροδότησε το πρόβλημα, είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία. Επί 4 χρόνια επέστρεψαν μόλις 1806 άτομα και οι περισσότερες επιστροφές ήταν εθελοντικές. Εμείς παραλάβαμε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Επί μια 4ετία απορρίφθηκε μόνο το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για να ανέβει στο 35% αμέσως μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης» επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες της OLAF για πιθανή διασπάθιση χρήματος.

«Αποτυχημένη ιδεοληπτική πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας, πολιτική χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο και τα νησιά, πολιτική αδράνειας απέναντι στην Ευρώπη, πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη και πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας. Ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές, είναι καιρός για αυτοκριτική. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, που παραλάβαμε» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως όλα αυτά αρχίζουν και αλλάζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις επόμενες 4 κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η κατάσταση. Όπως εξήγησε καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται, με σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων και γρήγορες διαδικασίες. «Για πρώτη φορά, η χώρα αποκτά ένα νόμο για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία. Η απόφαση για την κωδικοποίηση έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Βάζουμε τέλος στην αναρχία. Αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουμε θέσει για αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Επιταχύνουμε τη διαδικασία της διοικητικής και δικαστικής κρίσης διαδικασιών ασύλου. Προτείνουμε κατάλογο ασφαλών χωρών σε συμφωνία με την πρακτική που ακολουθούν όλα τα κράτη» είπε, προσθέτοντας πως στο σύστημα παραμένουν μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια.

Η δεύτερη κίνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με τη στενή συνεργασία των δομών του κράτους με το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας και με την Παιδεία. «Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Όσοι γονείς το αρνούνται, θα έχουν διοικητικές κυρώσεις. Μέσα στο 2020, 40 χιλιάδες θα μεταφερθούν σε περιφέρειες και 16 χιλιάδες σε προγράμματα απασχόλησης» τόνισε, επισημαίνοντας πως πρώτη φορά η Ελλάδα υπέβαλε εμπρόθεσμα σχέδιο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως μεταβάλλεται το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ, ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, με πιστοποίηση, έλεγχο και λογοδοσία.

Η τρίτη κίνηση έχει να κάνει με τη θωράκιση της χώρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για περισσότερα παρατηρητήρια και εντατικοποίηση των ελέγχων στον Έβρο. Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού, ενώ προσλαμβάνονται 400 υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου, ρυθμίζονται άμεσα παλιές υποθέσεις, δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Στόχος, όπως είπε, είναι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μέσα στο 2020 να φτάσουν στις 10 χιλιάδες.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ανακούφιση των νησιών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πάνω από 20 χιλιάδες θα μετακινηθούν σε 10 περιφέρειες της χώρας. «Θα φροντίσουμε η εγκατάσταση να είναι σε σοβαρές υποδομές και αξιοπρεπείς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τέταρτη κίνηση έχει να κάνει με τη διεθνοποίηση του ζητήματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως μετά την παρέμβασή του στον ΟΗΕ θα θέσει το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Το μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκής κλίμακας, για να περιοριστεί μόνο στα δικά μας σύνορα. Απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση» υπογράμμισε, τονίζοντας πάντως πως πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν δείξει την αλληλεγγύη που θα έπρεπε. «Σε αυτούς τους αρχηγούς λέω πως ως πρωθυπουργός θα θέσω το ζήτημα, ώστε να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων. Είναι υποκριτικό αυτό που γίνεται. Δεν μπορεί να δέχεσαι τα οφέλη της Σένγκεν και να μην παίρνεις 1000-2000 πρόσφυγες στη χώρα σου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία τονίζοντας πως θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να εκβιάζει την ΕΕ. «Η ΕΕ είναι εδώ για να συνεννοηθεί με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό. Ασκούμε πίεση για να επικαιροποιηθεί η συμφωνία, να αναγνωρίσει η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα. Η Τουρκία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο. Δεν επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται το θέμα αυτό για τις δικές της επιδιώξεις» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση για το μεταναστευτικό στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Κύριε Βαρουφάκη, με αιφνιδιάσατε στη δευτερολογία σας και δεν θα σπεύσω να σας αποδώσω χαρακτηρισμούς με ιδεολογικό πρόσημο.  Θα σας πω απλά ότι αγνοείτε παντελώς τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάνει την διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Η δε διαδικασία απονομής ασύλου είναι μια εξατομικευμένη πράξη η οποία κρίνει κατά περίπτωση τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε  αιτούντος ασύλου. Με τη δική σας λογική, αν το κατάλαβα καλά, δεν θα πρέπει να υπάρχει συνοριακός έλεγχος.  Δεν χρειάζονται διαδικασίες ασύλου διότι αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ένα και το αυτό, είναι όλοι καλοδεχούμενοι!!

Επικαλούμαστε την οικονομική ανέχεια κάποιου για να μπορέσουμε να τον υποδεχθούμε στη χώρα μας χωρίς κανέναν κανόνα και χωρίς καμία διαδικασία. Αυτό κατάλαβα ότι προτείνετε. Με αυτή την Κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Ούτε φράχτες θέλουμε κ. Βαρουφάκη, ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε. Και μέρος των κανόνων είναι και ο τρόπος με τον οποίο ένα κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του.  Διότι σύνορα υπάρχουν και στη στεριά και στη θάλασσα. Και όταν κάποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα, θα πρέπει να έχει κάποιο λόγο να το κάνει. Και αν ο λόγος αυτός είναι ότι πραγματικά πρέπει να απολαμβάνει διεθνούς προστασίας τότε θεσπίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο κανόνων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι πραγματικά κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου θα βρουν μια φιλόξενη στέγη στην Ελλάδα.

Με ρωτήσατε εάν φοβόμαστε τους πρόσφυγες ως μια δύναμη που θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία. Σας λέω όχι, δεν τους φοβάμαι. Αρκεί να είναι αυτοί οι οποίοι πληρούν τους κανόνες για να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας. Και αν η Ευρώπη ή η Ελλάδα θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική  για να ενισχύσει το δημογραφικό της πρόβλημα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αλλά θα το κάνει οργανωμένα και θα το κάνει με κανόνες.

Αναφερθήκατε στο Άγαλμα της Ελευθερίας.  Όταν οι οικονομικοί μετανάστες των προηγούμενων γενιών αντίκριζαν το Άγαλμα της Ελευθερίας μέσα από την ομίχλη που συχνά υπάρχει στην περιοχή, γνώριζαν ότι ταυτόχρονα θα πάνε και στη νήσο Έλις και θα καταγραφούν και θα ταυτοποιηθούν και θα γνωρίζουν οι αμερικανικές Αρχές ποιος μπαίνει στη χώρα και ποιος δεν μπαίνει. Μην συγκρίνετε, σας παρακαλώ κ. Βαρουφάκη, μια χώρα η οποία χτίστηκε από μετανάστες με τεράστιες εκτάσεις, που χρειαζόταν τους μετανάστες, μια πολυπολιτισμική χώρα, πολυεθνική χώρα, με την Ελλάδα ή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερθήκατε -είχε ενδιαφέρον αυτό- στο παράδειγμα της Αυστραλίας. Η Αυστραλία, κ. Βαρουφάκη, είναι μια φιλελεύθερη χώρα, τη γνωρίζετε εξάλλου καλά. Είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκεται στη κορυφή των δεικτών αξιολόγησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας της και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φτάσει στις ακτές της Αυστραλίας, το λένε ξεκάθαρα:  «Δεν θα φτάσετε».  Και ξέρετε γιατί το λένε;  Δεν το  λένε γιατί είναι απάνθρωποι ή γιατί δεν αντιλαμβάνονται και αυτοί τον ανθρώπινο πόνο που κρύβεται πίσω από αυτές τις ιστορίες. Το λένε γιατί θέλουν να σπάσουν -και θέλουν και μπορούν και το έχουν κάνει- τα κυκλώματα των διακινητών. Ο μόνος τρόπος να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών είναι να γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι καταβάλλουν σήμερα μεγάλα ποσά και δεν είναι πρόσφυγες, ότι θα γυρίσουν πίσω στη χώρα από την οποία ήρθαν σε πρώτη φάση στην Τουρκία ή στο Πακιστάν ή σε περιοχές του Αφγανιστάν.

Έχετε δίκιο αυτό που λέτε για το Αφγανιστάν. Δεν αφορά όλο το Αφγανιστάν. Αλλά υπάρχουν περιοχές του Αφγανιστάν οι οποίες δεν δικαιολογούν την ερμηνεία ότι όσοι προέρχονται από αυτές θα πρέπει αυτόματα να απολαμβάνουν καθεστώτος προστασίας.  Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το απόστημα, αυτό το απάνθρωπο σύστημα όπου άνθρωποι καταβάλλουν μεγάλα ποσά με την προσδοκία να έρθουν σε μια Ευρώπη που -ας είμαστε αντικειμενικοί αυτή τη στιγμή- δεν έχει τη δυνατότητα να τους υποδεχθεί όλους, είναι να γνωρίζουν ότι πετάνε τα λεφτά τους στο βρόντο και ότι αν δεν απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας, θα γυρίσουν πίσω.  Και αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζει αυτή η Κυβέρνηση.

Αναφερθήκατε στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας: Ότι όντως η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμα επαρκή δείγματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Διότι πάρα πολλοί κρύβονται πίσω από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και σου λένε ”άσε το πρόβλημα να το διαχειριστεί η Ελλάδα ή η Ιταλία ή η Ισπανία, δεν μας αφορά εμάς”. Και αναφέρομαι ειδικά σε κάποιες χώρες του Βίζενγκραντ οι οποίες έχουν μείνει συστηματικά απέξω από οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιης κατανομής προσφύγων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτούς λοιπόν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων λέω ξεκάθαρα ότι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος θα θέσω το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώνεις για ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι υποκριτικό αυτό που γίνεται. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να απολαμβάνεις τα οφέλη από το να συμμετέχεις στη Ζώνη του Σένγκεν και να μην δέχεσαι ότι στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορείς να πάρεις 1.000, 2.000, 5.000 πρόσφυγες και να ρίχνεις το μπαλάκι της ευθύνης μόνο στα κράτη που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Μακάρι να σας βρούμε αρωγούς σ’ αυτή την προσπάθεια, διότι το ζήτημα θα τεθεί μετ’ επιτάσεως όχι μόνο από εμένα, αλλά πιστεύω και από άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Όσο προσπαθούμε -και θα αγωνιστούμε για μία κοινή ευρωπαϊκή  πολιτική η οποία θα αναμορφώσει το Δουβλίνο- τόσο απαραίτητο είναι να αναλογιστούμε ότι η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν εξαντλείται μόνο στο να δίνουμε χρήματα στις χώρες οι οποίες αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα. Αλλά και στην απορρόφηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός σοβαρού έως μεγάλου αριθμού προσφύγων που -ναι, έχετε δίκιο, κύριε Βαρουφάκη- μπορούν να μπολιάσουν και πρέπει να μπολιάσουν μία οικονομία, η οποία γερνάει και η οποία χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά όλο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κανόνες και με διαδικασίες. Έτσι βεβαίως μπορούμε να συζητήσουμε για το πόσους πρόσφυγες μπορεί να απορροφήσει η χώρα μας, πού πρέπει να πάνε, πώς πρέπει να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες. Και όπως είδατε, μίλησα για τα ζητήματα αυτά. Και βεβαίως οι πρόσφυγες οι οποίο τελικά θα επιλέξουν να κάνουν τη χώρα μας τη δεύτερη πατρίδα, τα παιδιά τους πρέπει να αισθάνονται και θα αισθάνονται Έλληνες. Αυτό είναι το σωστό. Και θα πάνε σε Ελληνικό σχολείο και εάν είναι άριστοι μαθητές, να σηκώσουν την Ελληνική σημαία. Αυτό είναι το σωστό.

Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή οποιοσδήποτε ρατσισμός. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική σιγά – σιγά. Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτό τον τρόπο.

Όλα αυτά, λοιπόν, τα βλέπουμε, κύριε Βαρουφάκη. Στο πλαίσιο, όμως, μιας συνεκτικής πολιτικής η οποία υλοποιείται από τα συναρμόδια υπουργεία, βήμα – βήμα με ταχύτητα, γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε..

Αναρωτηθήκατε γιατί πήγε η ευθύνη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σας λέω, λοιπόν, ότι υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Νομίζω το καταλαβαίνετε. Όταν ανεξέλεγκτα μπαίνουν εντός των ελληνικών συνόρων αρκετοί 25χρονοι, μόνοι, νέοι από δύσκολες περιοχές, οι οποίοι δεν φαίνεται να είναι και πολύ κατατρεγμένοι, με αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους, ναι μας απασχολεί αυτό στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας. Και εσάς θα έπρεπε να σας απασχολεί. Άρα το ζήτημα αυτό έχει και αυτή τη διάσταση την οποία θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Με ρωτήσατε για τη Μόρια. Η Μόρια αντέχει 3.500, μπορεί 4.000 πρόσφυγες, μετανάστες στις διαφορετικές δομές της και έχει πολύ περισσότερους σήμερα. Θα μειωθεί ο αριθμός στο επίπεδο που μπορεί να διαχειριστεί η Μόρια. Αυτό είναι το πρόβλημα με τη Μόρια. Το πρόβλημα με τη Μόρια είναι ότι έχει πολύ περισσότερους σήμερα απ’ όσους μπορούμε να διαχειριστούμε. Αν κλείσει η Μόρια, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα άλλο κέντρο στη Μυτιλήνη. Υπάρχει η Μόρια. Έχουν επενδυθεί σοβαροί πόροι. Θα πρέπει η Μόρια να είναι στο επίπεδο και να διαχειρίζεται τους ανθρώπους που μπορεί να υποστηρίξει.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα με τη δήλωση, την οποία την απαξιώσατε. Η δήλωση είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε  σήμερα απέναντι στην Τουρκία και αν υπήρχε πρόβλημα με τη δήλωση -λυπάμαι που θα το πω- αυτό δεν αφορούσε μόνο την Τουρκία, αφορούσε και τη χώρα μας. Και να αναζητήσετε την ευθύνη από τους προηγούμενους συντρόφους σας, γιατί δεν έκαναν επιστροφές στην Τουρκία και γιατί άφηναν τους ανθρώπους για χρόνια ολόκληρα σε μια διαδικασία ασύλου που δεν τελεσιδικούσε ποτέ, μόνο και μόνο για να κάνουν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές το δικό τους κομμάτι. Γιατί έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός ο πολιτικός χώρος, όλες του τις ιδεοληψίες, όχι μόνο την ανικανότητά του στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Η συμφωνία λοιπόν υπάρχει. Έχει προβλήματα. Πρέπει να επικαιροποιηθεί. Θα αγωνιστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά όταν εμείς κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί -εξετάζουμε δηλαδή αιτήσεις, τελεσιδικούν γρήγορα οι αιτήσεις, αυτοί οι οποίοι δεν απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας, επιστρέφονται στην Τουρκία- θα θέσουμε και την Τουρκία προ των ευθυνών της. Και η Τουρκία σήμερα, η οποία επιδεικνύει μια συνολικά προκλητική συμπεριφορά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στο πλαίσιο  των σχέσεων που θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν γίνεται να εκβιάζει πατώντας πάνω σε αυτό το ζήτημα και «αξιοποιώντας» το δράμα ανθρώπων για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ για να συνεννοηθεί με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα και μπορεί να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη. Πάντως, κ. Βαρουφάκη, τον δικό σας φαντασιακό κόσμο, όπου η Ελλάδα -και κλείνω με αυτό- είναι ο φιλικός υποδοχέας  του κάθε κατατρεγμένου, του κάθε πονεμένου, ένας παράδεισος στον οποίο μπορούν να βρουν καταφύγιο όλοι οι πονεμένοι αυτού του κόσμου, θα μου επιτρέψετε να τον αφήσω να παραμείνει στο δικό σας φαντασιακό κόσμο. Η δική μας Κυβέρνηση έχει τελείως άλλη πολιτική στο ζήτημα αυτό.NEWS