Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς

by Expertnews.gr

Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Τρίτη υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μεσολαβήσει για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο μετά την επιχείρηση της Άγκυρας», είπε σε δημοσιογράφους ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται αποφασισμένες να αυξήσουν τη διπλωματική πίεση στην Τουρκία, απειλώντας την ευθέως με πρόσθετες κυρώσεις, αν δεν πεισθεί να τερματίσει τη στρατιωτική της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

«Σχεδιάζουμε να εντείνουμε τις κυρώσεις και να επιβάλουμε και άλλα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουν υποδειχθεί στην κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει λύση σε αυτή την κρίση», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, έπειτα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Αμερικανό αντιπρόεδρο θα συνοδεύσουν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ για να συζητήσει για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία και για την επιθυμία της Ουάσινγκτον η επίθεση να τερματιστεί αμέσως, σύμφωνα με περιληπτική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική αυτή συνομιλία.

Στη περιληπτική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πομπέο “καταδίκασε επίσης την πρόσφατη βία στο Ιράκ και τόνισε ότι αυτοί που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπράττουν πράξεις βίας και εκφοβισμού κατά των μέσων ενημέρωσης πρέπει να λογοδοτήσουν”.

NEWS