Την ανάγκη να μην περικοπούν περαιτέρω τα Ταμεία Συνοχής, τόνισε η Ρένα Δούρου από το Βουκουρέστι

by Expertnews.gr
Την ανάγκη να μην περικοπούν περαιτέρω τα Ταμεία Συνοχής, τόνισε η Ρένα Δούρου από το Βουκουρέστι

Την ανάγκη να μην περικοπούν περαιτέρω τα Ταμεία Συνοχής στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μιλώντας σήμερα σε πάνελ με θέμα «Εδαφική Συνοχή για τη σύγκλιση των πολιτών της ΕΕ» στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Συνόδου Πόλεων και Περιφερειών που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Η κ. Δούρου σημείωσε πως η Περιφέρεια Αττικής έχει «αφουγκραστεί» το αίτημα του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών Καρλ Χάινς Λάμπερτς να μην προχωρήσουν οι περαιτέρω περικοπές στις πολιτικές συνοχής κατά την περίοδο μετά το 2020. «Από τότε που εδραιώθηκαν οι πολιτικές συνοχής επί Ντελόρ η ΕΕ δεν είναι ίδια και οι νέες γενιές δεν πιστεύουν πια στο όραμα αυτό» σημείωσε η Ρ. Δούρου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθούν οι πολιτικές συνοχής με το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

«Αυτό ουσιαστικά θα οδηγούσε στην κατάργηση του οράματος του Ντελόρ και θα έκανε τα θεμέλια της ΕΕ να τρέμουν», σημείωσε.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την απόσταση που χωρίζει τις διαδικασίες των Βρυξελλών από τις ζωές των πολιτών, η κ. Δούρου ανέφερε πως όσο δύσκολο κι αν είναι «να εξηγήσουμε, στους νέους κυρίως» πρέπει να «προβάλλουμε τους ακρογωνιαίους λίθους των Βρυξελλών». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να το εξηγήσουμε σε κάποιον που οι γονείς του για χρόνια είναι άνεργοι, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε ναζιστικές αντιλήψεις», τονίζοντας πως στην Ελλάδα «κάναμε αγώνα να αντιμετωπίσουμε το ναζιστικό κόμμα». Εκτίμησε, επίσης, πως πολλοί ήταν αυτοί που ακολούθησαν αυτήν την κατεύθυνση πιστεύοντας ότι η Ακροδεξιά «έδινε απαντήσεις» στην «έλλειψη αλληλεγγύης» και γι’ αυτό τόνισε, πως πρέπει να «επαναφέρουμε την αλληλεγγύη» στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό η περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι δεν επρόκειτο για «κρίση» αλλά για «φαινόμενο», το οποίο όμως κατέδειξε πως η ΕΕ δεν ήταν καθόλου έτοιμη να το αντιμετωπίσει. Ως εκ τούτου, ανέφερε, κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα κλήθηκαν να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος, το οποίο δεν το μοιράστηκαν άλλες χώρες της ΕΕ κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη συζήτηση για τη συνοχή της ταυτότητας της ΕΕ.

Κορίνα Κρέτσου: Η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής αναμένεται να ενισχυθεί χάρη στην απλούστευση των κανόνων

Συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση η Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου υπεραμύνθηκε της πρότασης της Επιτροπής για το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και σημείωσε πως η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής αναμένεται να ενισχυθεί χάρη στην απλούστευση των κανόνων, η οποία θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στα κονδύλια. Επίσης, είπε πως πλέον στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου γίνεται και αξιολόγηση των κοινωνικών ανισοτήτων και πως αυτή η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημάρχου της Χίου, Μανώλη Βουρνούς σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τα νησιά, η επίτροπος Κρέτσου, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα μοντέλο για όλους» εξηγώντας πως «υπάρχουν τόσο πλούσια όσο και φτωχά νησιά». Ωστόσο, επισήμανε ότι η Επιτροπή έχει λάβει υπόψη τα αιτήματα των ευάλωτων και απομακρυσμένων περιοχών και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν τα hot spots για τους πρόσφυγες. «Οι δήμαρχοι βρίσκονται ανάμεσα στους πρόσφυγες από τη μια και τους πολίτες τους από την άλλη. Γι’ αυτό λαμβάνουμε μέτρα με επείγουσες διαδικασίες σε ό,τι αφορά και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: https://www.amna.gr


NEWS