Την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις

by Expertnews.gr

Την ανάγκη «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά τα κράτη του νότου» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο για την Πολιτική Προστασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Επίτροπο για «την άμεση ανταπόκριση της Ε.Ε. να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU».

Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος θα ηγηθεί της προσπάθειας «ο μηχανισμός αυτός να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης».

«Σε ευχαριστώ για όσα έχεις κάνει συνολικά ως Ευρωπαίος Επίτροπος και γιατί είσαι πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν αυτή σε έχει ανάγκη» πρόσθεσε.

Από την πλερά του ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως αυτό που έκανε εντύπωση στις Βρυξέλλες ήταν ότι «υπήρξε πρωτόγνωρος συντονισμός στην εκκένωση των χωριών» στην Εύβοια και το «πώς προστατεύτηκαν οι οι περιουσίες των κατοίκων μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες πρόληψης». «Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε, πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια» είπε.

Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι «σώθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες του κόσμου». «Έχουμε μία οικολογική καταστροφή και αυτό θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Αλλά είμαστε εδώ παρόντες για να δώσουμε χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» επισήμανε.
NEWS