Τη Δευτέρα η σύσκεψη Πρωθυπουργού, με τους Περιφερειάρχες

by Expertnews.gr

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται για ιδιωτικούς λόγους στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα θα έχει την περιοδική σύσκεψη – που ο ίδιος έχει καθιερώσει – με τούς Περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα βασικά σημεία

Από τα 4,351 εκατομμύρια οφειλέτες, τα 2,547 εκατομμύρια χρωστούν στην εφορία λιγότερα από 500 ευρώ. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 32.455 άτομα μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, αλλά παρ’ όλα αυτά το συνολικό τους χρέος συμπιέστηκε από τα 320,5 εκατ. ευρώ στα 314,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μειώθηκε κατά 6,2 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο αριθμός των οφειλετών που χρωστούν από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ μειώθηκε από το 1,508 εκατομμύριο στο 1,503 εκατομμύριο φέτος, δηλαδή κατά 5.716 άτομα.

Όσο για τις οφειλές αυτής της κατηγορίας, σημείωσαν αύξηση κατά 23,9 εκατ. ευρώ: από τα 3,521 δισ. ευρώ στα 3,545 δισ. ευρώ. Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα προκύπτει εύκολα από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού: η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών -τα 4,05 εκατομμύρια από τα 4,351 εκατομμύρια άτομα- χρωστούν μικρά ποσά κάτω των 10.000 ευρώ και έχουν «συγκρατήσει» τα χρέη τους στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταβάλλοντας προφανώς κάθε δυνατή προσπάθεια τακτοποίησης. Από την άλλη, οι έχοντες μεγάλα χρέη, άνω των 10.000 ευρώ ο καθένας, συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερες οφειλές: 

1. Οι έχοντες χρέη από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ αυξήθηκαν από 247.008 σε 257.021 άτομα. Δηλαδή, κατά 10.013 άτομα. Το χρέος τους αυξήθηκε κατά 310,7 εκατ. ευρώ στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. 

2. Οι οφειλέτες με χρέη από 100.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν κατά 1.943 άτομα και έγιναν 35.778 από 33.835 πέρυσι. Χρωστούν όμως 9,691 εκατ. ευρώ από 9,19 εκατ. ευρώ, με την οφειλή να είναι αυξημένη κατά 501 εκατ. ευρώ. 

3. Οι οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έγιναν 8.132 από 7.907. Είναι κατά 225 άτομα περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, αλλά το χρέος τους αυξήθηκε κατά 993 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 83,282 δισ. ευρώ στα 84,275 δισ. ευρώ. 

Το φαινόμενο ότι οι πολλοί λίγοι χρωστούν τα πάρα πολλά, όχι μόνο δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά επιδεινώνεται κιόλας. Πάνω από το 80% του χρέους είναι συγκεντρωμένο στα χέρια 8.132 οφειλετών, ενώ λιγότεροι από 300.000 οφειλέτες έχουν σχεδόν το 96%-97% του χρέους στα χέρια τους. Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι και μετά τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το χρέος που έχει ενσωματωθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση (είτε στην πάγια είτε στις 120 δόσεις) παραμένει στο επίπεδο του 5,3%. Η μεταβολή είναι πολύ μικρή μετά και τη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό του «τακτοποιημένου» χρέους πριν από ένα δωδεκάμηνο ήταν μόλις 3,5%.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη του Πρωθυπουργού, με τους Περιφερειάρχες

Στόχος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ειναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η ισχυρή ανάπτυξη, η απαλλαγή της ακίνητης περιουσίας από υπερβολικά βάρη.

Βάζουμε τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης και των υπερπλεονασμάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα”, αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τέμπο. Ήδη, πάντως, οι πρώτες κινήσεις έχουν δείξει το δρόμο, καθώς:

-Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά και 20% για τα νοικοκυριά που συγκροτούν τη μεσαία τάξη της χώρας.

-Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

-Μειώνεται από το 28% στο 24% ο φόρος στις επιχειρήσεις  για τη χρήση του 2019

-Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές αναδρομικά από το 2006.

-Από την 1η Ιανουαρίου θα δίνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα παρέχεται 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί και μειώνεται ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στο μειωμένο συντελεστή 13%.

“Το 2020 έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ  καθώς και ο εξορθολογισμός των επιβαρύνσεων μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για ένα πιο δίκαιο σύστημα. Ταυτόχρονα, ο συντελεστής στις επιχειρήσεις θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%. Έχουμε δεσμευτεί για την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εισφορά αλληλεγγύης και φόρος επιτηδεύματος καταργούνται εντός της τετραετίας. Αυτά είναι τα επόμενα μέτρα-ανάσα για τη μεσαία τάξη”, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μεταξύ, προανήγγειλε τις δύο νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα έρθουν άμεσα στο προσκήνιο.

-Η πρώτη είναι τα κόκκινα δάνεια. “Αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο “Ηρακλής”. Το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο”, τονίζει.

-Η δεύτερη είναι οι μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. “Ο νόμος Κατρούγκαλου  μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα, με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε απόλυτα την κριτική που είχε ασκήσει η ΝΔ ως αντιπολίτευση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους περίπου 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε δυσβάσταχτες εισφορές, ενώ ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή”, αναφέρουν πηγές. “Η πρόταση της κυβέρνησης φέρνει ένα νέο, καινοτόμο, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα που  θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς θα αποσυνδέσει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και θα τους προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του  καθενός. Έτσι κάποιος που θα θέλει μεγαλύτερη σύνταξη θα διαλέγει να πληρώσει υψηλότερες εισφορές. Κάποιος που θα επιλέξει να πληρώσει μικρότερες εισφορές θα ξέρει ότι θα πάρει χαμηλότερη σύνταξη. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, τους φόρους, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία θα μπορούν να το αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη”, προσθέτουν.

Την ίδια ώρα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά με ακριβότερο επιτόκιο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 24 αντί 12 δόσεις τις οφειλές που θα τους βεβαιώσει η Εφορία το 2020 για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ. Επίσης όσοι κληρονομήσουν χρήματα ή ακίνητα θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε έως 48 δόσεις (από 24) ακολουθώντας τη νέα πάγια ρύθμιση.

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, το ύψος της μηνιαίας δόσης και ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης της οφειλής θα υπολογιστεί με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το ετήσιο εισόδημα του φορολογουμένου θα είναι αυτό που θα καθορίσει το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα για να εξοφλήσει το χρέος του στην Εφορία.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, φέρνει μια νέα πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών στην Εφορία και τα Τελωνεία που θα βεβαιωθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το νέο σχήμα προβλέπει διπλάσιο αριθμό δόσεων αλλά με πέναλτι αυξημένου επιτοκίου για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και ανεβαίνει στο 6,5% από 5% που ανέρχεται σήμερα, ενώ η νέα ρύθμιση προβλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ από 15 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Οι συνεπείς στη ρύθμιση οφειλέτες κερδίζουν «μπόνους» επιστροφής τόκων. Συγκεκριμένα, όσοι τηρούν τους όρους της νέας ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων και έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Η απαλλαγή αυτή όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης.

Στην περίπτωση που η ρύθμιση δεν τηρηθεί και ο οφειλέτης κάνει δεύτερη φορά αίτηση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε ρύθμιση, ως βάση υπολογισμού του ποσού των τόκων που απαλλάσσονται, λαμβάνεται το σύνολο των τόκων που επιβαρύνουν τις οφειλές από την πρώτη υπαγωγή τους στη ρύθμιση και ως την εξόφλησή τους. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η προκαταβολή ποσού διπλάσιου της μηνιαίας δόσης.

Η νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων θα ισχύσει για οφειλές που βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και προβλέπει:

1. Αριθμός δόσεων: Οι οφειλές που βεβαιώνονται από την 1-1-2020, έπειτα από αίτηση που υποβάλλεται πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους, ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής:

– Σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις για τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.).

– Σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.

2. Εισοδηματικά κριτήρια: Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, κατά τα επόμενα, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ. Ειδικότερα, για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα, με βάση:

– τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή

– το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής:

– 4% για εισόδημα από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

– 6% από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

– 8% από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ.

– 10% από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ.

– 12% από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

– 15% από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ.

– 20% από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ.

– 25% πάνω από 100.000 ευρώ.

Οι συντελεστές μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη, κατά 1 εκατοστιαία μονάδα για ένα παιδί, κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες για δύο παιδιά και κατά 3 μονάδες για τρία παιδιά και άνω.

Υπολογισμός δόσεων. Το άθροισμα των γινομένων του εισοδήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές αναγόμενο σε μηνιαία βάση διαιρεί το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

3. Ελάχιστη μηνιαία δόση. Ορίζεται σε 30 ευρώ.

4. Επιτόκιο: Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%. Το επιτόκιο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 5%. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και με βάση τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στο 6,5%.

5. Δεύτερη ευκαιρία: Σε περίπτωση απώλειας και υπαγωγής των ίδιων οφειλών στη ρύθμιση για δεύτερη φορά από τον ίδιο οφειλέτη, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.NEWS