Θέλουμε μια εταιρική σχέση, αλλά θα έπρεπε να βάλουμε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

by Expertnews.gr

Μια Ευρώπη που θα στηρίζεται στις χριστιανικές αξίες, χωρίς την Τουρκία στους κόλπους της, επιθυμεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Είμαστε υπερήφανοι που η (ευρωπαϊκή) ήπειρος έχει χριστιανικές επιρροές” και “αυτό δεν είναι κάτι το μουσειακό, πρέπει να μας καθοδηγήσεις για το μέλλον”, είπε ο Βέμπερ σε ομιλία του στο Μίνστερ της Γερμανίας, κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των κεντροδεξιών γερμανικών κομμάτων, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU).
Αυτές οι χριστιανικές αξίες θα πρέπει να οδηγήσουν τους Ευρωπαίους να είναι “ειλικρινείς” στις συνομιλίες τους με την Άγκυρα, τόνισε. “Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επέμεινε, καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του.
“Θέλουμε μια εταιρική σχέση, μια φιλική σχέση, αλλά θα έπρεπε να βάλουμε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία”, επανέλαβε ο Βέμπερ.
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ τόνισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό σχέδιο “απέναντι στους εθνικιστές και τους εγωιστές”, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια “ιστορική στροφή” και πρέπει να αγωνιστεί για τον ευρωπαϊκό “τρόπο ζωής”.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο Funke Media Group, ο κ.Βέμπερ επανέφερε μια παλιά συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ: γιατί οι ευρωβουλευτές περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, όμως η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγεται μία φορά τον μήνα στο Στρασβούργο, στη γειτονική Γαλλία.
Όπως είπε ο Γερμανός πολιτικός, κατανοεί γιατί το υψηλό κόστος της συντήρησης δύο εδρών ενοχλεί πολλούς ανθρώπους. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ανεξάρτητα πώς θα οργανώνει τη δουλειά του και πού θα βρίσκεται η έδρα του, στο Στρασβούργο ή τις Βρυξέλλες», επέμεινε.
Η επίσημη έδρα του ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται στο Στρασβούργο, όμως οι επιτροπές του συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες που στηρίζουν το έργο του εδρεύουν στο Λουξεμβούργο.
Προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή τη ρύθμιση θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Μια μελέτη που χρονολογείται από το 2013 είχε δείξει ότι θα ήταν δυνατόν να εξοικονομηθούν 103 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρούσε μόνο μία έδρα, στις Βρυξέλλες.NEWS