Θα δοθεί άμεσα τέλος στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών

by Expertnews.gr

Σε μία κίνηση, που ερμηνεύεται ως σκλήρυνση της στάσης του και άτυπα «αντίποινα» στο όχι των 27 στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, θα δοθεί άμεσα τέλος στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών της Ε.Ε.

Η προκάτοχός του Τερέζα Μέι εξέταζε τη σταδιακή κατάργηση της αρχής, σε περίπτωση ενός no deal Brexit, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι Ευρωπαίοι που ζουν στη Βρετανία να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Μία πρόταση ήταν να παραταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία έως τον Ιανουάριο του 2021 και μία άλλη να δοθεί ένα διάστημα τριών μηνών σε πολίτες της Ε.Ε. να παραμείνουν στη Βρετανία και να καταθέσουν μέσα σε αυτό το διάστημα αίτηση για μεγαλύτερη άδεια παραμονής.

Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε πως τίποτα από τα δύο δεν θα συμβεί, με μερίδα βουλευτών να τον κατηγορούν για ανεύθυνη και επικίνδυνη απόφαση.Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως η Βρετανία δεν θα γίνει «εχρθική στη μετανάστευση», αλλά θα είναι «δημοκρατικά ελεγχόμενη» μετά το Brexit.

Eκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε πως  «θα εισαγάγουμε αμέσως πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίζοντας πως οι άλλες άμεσες αλλαγές εν όψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «βρίσκονται υπό επεξεργασία».

Στόχος του Μπόρις Τζόνσον είναι να εισαγάγει ένα point system κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας.NEWS