Τελεσίγραφο 30 ημερών στο Λονδίνο

by Expertnews.gr

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ότι υπάρχει «άφθονος χώρος» για αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης. Έδωσε τελεσίγραφο 30 ημερών στο Λονδίνο να παρουσιάσει μία αξιόπιστη, λειτουργική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα, εάν θέλει να αποφύγει το backstop, ξεκαθαρίζοντας ότι το βάρος πέφτει στη βρετανική πλευρά και όχι στους 27. Σήμερα ο Τζόνσον στο Παρίσι θα αντιμετωπίσει έναν ακόμη πιο δύσπιστο απέναντί του ηγέτη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ- Τζόνσον φάνηκε να θεωρεί ακόμη και το γερμανικό τελεσίγραφο υπερβολικά γενναιόδωρο για μία χώρα, που όπως θύμισε διαπραγματευόταν επί 2,5 χρόνια με τους 27 για το πώς θα εξέλθει από την κοινότητα.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανή κατάργηση του backstop, o Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε: «Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων, που προτείνεται τώρα από τους Βρετανούς δεν είναι μία υπαρκτή επιλογή. Και αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρο από τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ».

Ο Μακρόν θεωρούσε πάντα το Brexit μία απειλή, έναν «ιό», που θα μπορούσε να εξασθενήσει επικίνδυνα το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είναι λοιπόν επόμενο να μην θέλει να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε σχέση με τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτελούν προϊόν συμβιβασμού.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας μάλιστα περιόρισε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για μία καλή εξέλιξη στο σημερινό ραντεβού, υπογραμμίζοντας ότι από τότε που ανέλαβε ο Τζόνσον την εξοιυσία, η Γαλλία θεωρεί ότι το no deal Brexit, δηλαδή μία έξοδος χωρίς συμφωνία, είναι το κεντρικό σενάριο. Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλά των 1,2112 δολαρίων.


NEWS