Τα θαλάσσια σύνορα και η κυβέρνηση Τσίπρα

by Expertnews.gr

 

_Της Ζωής Ράπτη, Υποψήφιας Βουλευτή  Βόρειου Τομέα Αθηνών,  Νέα Δημοκρατία 

Η Τουρκία κατέχει περίπου το 38% των εδαφών της Κύπρου. Διεκδικεί τμήμα του Αιγαίου, παραβιάζει απροκάλυπτα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και συμπεριφέρεται σαν αποσταθεροποιητικός παράγοντας για ολόκληρη την περιοχή. Η γειτονική χώρα, μέσα στα πολλά που διαπράττει, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά περιέγραψε εναργώς με δήλωσή του στις 17 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Ωστόσο, η κατάσταση στο εσωτερικό δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «τζογάρει» ακόμα και τα εθνικά θέματα με στόχο το μικροπολιτικό όφελος. Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια δήλωση σημείωσε, και με αφορμή την κάπως εξεζητημένη αλλά ταυτόχρονα και… λειψή σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και την ενημέρωση των Ελλήνων για τις εξελίξεις: «Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της.

Μια από τις παράπλευρες απώλειες του πανικού που έχει καταλάβει την κυβέρνηση έπειτα από την εκλογική πανωλεθρία στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές είναι και τα εθνικά ζητήματα, τα οποία είναι απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο να μπαίνουν στο «σκηνικό» των κομματικών ανταγωνισμών.

 Όποιος αντιμετωπίζει την πολιτική με αίσθημα ευθύνης και όχι με τον τυχοδιωκτισμό και την σπασμωδικότητα, που χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους κατά καιρούς κυβερνητικούς εταίρους του, γνωρίζουν ότι τα «παιχνίδια» με τα εθνικά ζητήματα μπορεί να καταλήξουν σε άνευ προηγουμένου τραγωδίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, διακρίνεται για αυτή την προσέγγιση της πολιτικής – με αποτέλεσμα να υπονομεύει συνολικά την πορεία της χώρας και τα συμφέροντά της.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έπειτα από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αυξήθηκαν οι εντάσεις και με την Τουρκία αλλά και με την Αλβανία. Οι χώρες που είθισται να εγείρουν αξιώσεις σε βάρος της πατρίδας μας είδαν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι μάλλον… υποχωρητική στα εθνικά ζητήματα και μπορούν να αποκομίσουν κέρδη, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, τα οποία θα φάνταζαν αδιανόητα σε άλλες χρονικές συγκυρίες και με άλλες ελληνικές κυβερνήσεις.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2015 στη ΔΕΘ αναρωτιόταν, με αχαρακτήριστη ελαφρότητα: «Έχει η σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;»
NEWS