Συνελήφθη η πρώην σύζυγος του δολοφονημένου Πολωνού καθηγητή – Ηθική αυτουργός της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

by Expertnews.gr

 

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Πολωνού καθηγητή πανεπιστημίου των ΗΠΑ, που σημειώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην οδό Ειρήνης στην Αγία Παρασκευή. Οι αρχές προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και η 43χρονη πρώην σύζυγος του θύματος, η οποία φέρεται ως ηθική αυτουργός του εγκλήματος.

Ποιοι συνελήφθησαν

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν:

  • Η 43χρονη Ελληνίδα πρώην σύζυγος του θύματος
  • Ο 35χρονος νυν σύντροφός της, που φέρεται ως φυσικός αυτουργός
  • Δύο Αλβανοί και ένας Βούλγαρος, οι οποίοι φέρονται να συνέδραμαν στη διαφυγή και το άλλοθι του δράστη

Οι πέντε συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα το πρωί.

Το κίνητρο και ο σχεδιασμός της δολοφονίας

Σύμφωνα με τις αστυνομικές έρευνες, το κίνητρο της δολοφονίας σχετίζεται με απόφαση δικαστηρίου που είχε αποδώσει στον Πολωνό καθηγητή το δικαίωμα να μεταφέρει τα δύο του παιδιά στο εξωτερικό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της πρώην συζύγου, η οποία φέρεται να φοβόταν ότι δεν θα τα ξανάβλεπε.

Η ένταση μεταξύ του πρώην ζευγαριού επιδεινώθηκε και λόγω οικονομικών διαφορών που προέκυψαν από δύο εταιρείες που είχαν ιδρύσει από κοινού στην Αμερική. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώην σύζυγος και ο νέος της σύντροφος άρχισαν να αναζητούν «λύση» στο πρόβλημα.

Πώς οργανώθηκε η δολοφονία

Ο 35χρονος φέρεται να προσέγγισε τον Βούλγαρο στο Ναύπλιο, ζητώντας του να εκφοβίσει ή να ξυλοκοπήσει τον καθηγητή. Εκείνος αρνήθηκε, αλλά τον έφερε σε επαφή με δύο Αλβανούς, οι οποίοι επίσης δεν δέχτηκαν να επιτεθούν στο θύμα, προσφέρθηκαν όμως να βοηθήσουν στη μεταφορά του δράστη και στην κάλυψη των κινήσεών του. Για τη συνδρομή τους πληρώθηκαν, όπως ανέφεραν, από τη σύντροφο του δράστη με ποσά 1.500-2.000 ευρώ.

Ο δράστης μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Αρχικά, εντόπισε το θύμα στο Χαϊδάρι, όπου είχε μεταβεί με την πρώην σύζυγό του και τα παιδιά τους σε παιδοψυχολόγο, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την επιμέλεια. Εκεί σχεδίαζε να τον σκοτώσει, όμως δεν πρόλαβε. Έτσι, του έστησε καρτέρι στην οδό Ειρήνης στην Αγία Παρασκευή, όπου ο καθηγητής πήγαινε για να παραλάβει τα παιδιά του, και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ.

Η διαφυγή και το άλλοθι

Μετά την εκτέλεση, ο δράστης διέφυγε πεζός και, όπως ομολόγησε, πέταξε το όπλο τύπου Tokarev και το μπουφάν του σε κάδο απορριμμάτων στην Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια πήρε λεωφορείο για το κέντρο της Αθήνας, άλλαξε γραμμή για το Χαϊδάρι και από εκεί ταξί για να επιστρέψει στο Ναύπλιο. Παράλληλα, είχε αφήσει το κινητό του στον Βούλγαρο συνεργό του, ώστε να φαίνεται πως βρισκόταν εκτός Αθηνών.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το νοικιασμένο όχημα των Αλβανών από κάμερες ασφαλείας και κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη τους. Όταν εκείνοι αντιλήφθηκαν ότι είχε διαπραχθεί δολοφονία, επιχείρησαν να εκβιάσουν τον δράστη, ζητώντας του 40.000-50.000 ευρώ για να μην αποκαλύψουν τίποτα. Όπως κατέθεσαν, η πρώην σύζυγος συμφώνησε να τους πληρώσει, αλλά δεν πρόλαβε.

Ρόλος-σοκ για τον ανήλικο γιο

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε ότι η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού σχετικά με τη δολοφονία γινόταν μέσω του ανήλικου γιου του δράστη, ηλικίας 14 ετών. Του είχαν δώσει ένα κινητό και χρησιμοποιούσαν τον ίδιο για να μεταφέρει μηνύματα, χωρίς να γνωρίζει το παιδί το περιεχόμενο ή το τι είχε συμβεί.

Άρνηση των κατηγοριών

Η 43χρονη πρώην σύζυγος αρνείται όλες τις κατηγορίες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, οι οποίοι –σύμφωνα με πληροφορίες– έχουν ομολογήσει και περιγράψει αναλυτικά τον ρόλο τους. Ωστόσο, οι Αρχές διαθέτουν επαρκή στοιχεία που την ενοχοποιούν.

NEWS