Συνεδριάζει την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

by Expertnews.gr

Ένα βήμα πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ θα φέρει την Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητά της, στην ολομέλεια του Στρασβούργου.

Την ολομέλεια θα απασχολήσουν επίσης οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και θα δοθεί έμφαση στις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές των δασών.

Οι ευρωβουλευτές θα υπενθυμίσουν επίσης στα κράτη μελη ότι δεν εναρμονίζουν την εσωτερική τους νομοθεσία με το κοινοτικό δίκαιο στο «ξέπλυμα» χρήματος, ούτε συνεργάζονται ικανοποιητικά μεταξύ τους οι εθνικές αρχές.

Η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ

Συζήτηση και μυστική ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ έχει ήδη στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Λαγκάρντ, έπειτα από τη σχετική ακρόαση την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα  των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, ενώ την τελική απόφαση θα πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το ΕΚ συζητά τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Η κατάσταση και η καταστροφή των δασών παγκόσμια και εντός της ΕΕ θα συζητηθεί με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής τη Δευτέρα και την Τρίτη το απόγευμα.

Το νέο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι τα δάση φιλοξενούν το 80% της βιοποικιλότητας στην ξηρά, υποστηρίζουν το βιοπορισμό περίπου ενός στους τέσσερις ανθρώπους παγκόσμια, ενώ είναι κρίσιμης σημασίας για την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ψηφοφορία για παροχή 100 εκ. ευρώ επιπλέον για την έρευνα και το πρόγραμμα Erasmus

Την Τετάρτη το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει νέα κονδύλια ύψους 100 εκ. για τα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ (Horizon 2020, 80 εκ.) και την κινητικότητα των νέων (Erasmus+, 20 εκ.).

Τα μέλη του ΕΚ θα ψηφίσουν επίσης για την επιστροφή ή όχι του πλεονάσματος του 2018 ύψους 1,8 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη, μέσω της μείωσης των εισφορών τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται σε ετήσια βάση σχετικά με πρόσθετους πόρους που μπορεί να προέρχονται από τόκους και πρόστιμα που πληρώνονται στην Επιτροπή, αλλά και από την μη πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων της ΕΕ.

(Ψηφοφορία: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου)

Η νομοθεσία ενάντια στο «ξέπλυμα χρήματος» πρέπει να εφαρμοστεί σωστά

Το ΕΚ ετοιμάζεται να ζητήσει να εναρμονιστούν και να εφαρμοστούν τάχιστα οι κανόνες για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων σε συζήτηση με την Επιτροπή και το Συμβούλιο την Τετάρτη.

Τα μέλη του ΕΚ παροτρύνουν τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν τους ήδη συμφωνημένους κανόνες εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο εθνικό τους δίκαιο. Καταδεικνύουν επίσης την έλλειψη συνεργασίας και την κακή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών αρχών ως τα κύρια εμπόδια για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» και της χρηματοδότησης παράνομων δραστηριοτήτων σε όλα τα κράτη μέλη.

Το ΕΚ αναμένεται επιπλέον να τονίσει την ανάγκη για την ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, δηλ. του  ελεγκτικού μηχανισμού της ΕΕ.

Το ψήφισμα θα υποβληθεί στη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν και άλλα θέματα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι:

  • Παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες από τρίτα κράτη και διασπορά παραπληροφόρησης στην Ευρώπη
  • Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή και συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Συζήτηση για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.
  • Συζήτηση για το Κασμίρ και τη Μπουρκίνα Φάσο.
  • Διορισμός του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της ΕΚΤ Ιβ Μερς.
  • Ψηφοφορία για τη χορήγηση 300 εκ. ευρώ από την ΕΕ για τις πλημμύρες του 2019 σε Αυστρία, Ιταλία Ρουμανία.NEWS