Συνέχεια των προκλήσεων από την Τουρκία, παρατείνουν έως 27/8, την παράνομη NAVTEX

by Expertnews.gr

Το τουρκικό ναυτικό, με νέα NAVTEX, παρατείνει μέχρι 27 Αυγούστου την παράνομη τουρκική NAVTEX, που έληγε ταμεσάνυχτα της Κυριακής
Σε πλήρη ετοιμότητα συνεχίζουν να βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Το ORUC REIS πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με  νοτιοδυτική  κατεύθυνση  και εντός  της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα.

Συνοδεύεται  από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναφέρουν τα εξής :

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Την ίδια ώρα, τις παράνομες ενέργειες της Αγκύρας, η Ελλάδα ενημέρωσε ήδη τα Ηνωμένα Έθνη. Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επιχειρήσει με ταξίδια–αστραπή σε Αθήνα και Άγκυρα, να επαναφέρει στο τραπέζι τις δυο χώρες, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς την προέδρευσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γερμανία, ότι οι επαφές μεταξύ των δυο χωρών θα αρχίσουν από εκεί που έμειναν το 2016, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις προκλήσεις.

Επίσης, τίθενται αύριο ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων για κύρωση, οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Την  Παρασκευή, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει στους 27, την λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου.


NEWS