Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος

by Expertnews.gr

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Γουίλμπορ Ρος.

Οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κύριο Ρος το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης που αρχικά παρουσίασε όλο το πλέγμα των εμβληματικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου, κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ. Στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα διεθνούς εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του κυρίου Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ο κ. Ρος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι εκεί θα τον υποδεχθούν, προσδοκώντας τα πρώτα δείγματα γραφής, Αμερικανοί επιχειρηματίες με ενδιαφέρον στις ιδιωτικοποιήσεις, την υψηλή τεχνολογία, τους φυσικούς πόρους, την αεροδιαστημική και την άμυνα.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρει να μειώσει τους φόρους διατηρώντας το πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα μειώσει τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις, θα ενθουσιάσει τους επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν καλούς λόγους για projects στην Ελλάδα. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφων, στο περιθώριο της επίσκεψης στην Αθήνα, ο κ. Ρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια υπερυθμισμένη οικονομία που καθυστερεί τις επιχειρηματικές αποφάσεις δυσχεραίνοντας τις επενδύσεις. Όμως αυτή η κυβέρνηση φαίνεται «αποφασισμένη να κάνει τη δουλειά», σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ ο  οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο με την ατζέντα όσο και με την «αίσθηση του επείγοντος» που κατά τη γνώμη του διακατέχει τα μέλη της νέας κυβέρνησης στην ΕλλάδαNEWS