Συνάντηση τη Δευτέρα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Μπόρις Τζόνσον

by Expertnews.gr

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει τη Δευτέρα συναντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη βελτίωση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει να δηλώνει «προσεκτικά αισιόδοξος» και είναι κάθετος ότι το Brexit θα γίνει πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν την αισιοδοξία του Βρετανού πρωθυπουργού. Απεναντίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, η  διαφορά μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit παραμένει «πολύ μεγάλη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το λεγόμενο backstop, για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι όποια νέα ρύθμιση θα πρέπει να οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, και μέχρι στιγμής το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις.

Σήμερα ο Τζον  Μπέρκοου προεδρος της βουλης των κοινοτήτων, δήλωσε οτι είναι αποφασισμένος να σταματήσει τον Τζόνσον και τους υπουργούς του που σχεδιάζουν να παραβιάσουν τον νόμο, πρκειμένου να βγάλουν τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Βάσει του νέου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε στο παρά ένα της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να αιτηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη αναβολή για το Brexit, εφόσον έως την εκπνοή της νέας διορίας δεν φέρει την πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.
NEWS